în cazul în care, după constatarea unei contravenţii contravenientul îşi îndeplineşte obligaţiile ce au constituit fapta contravenţională, acest lucru nu înlătură caracterul contravenţional al faptei săvârşite.
CSecţia de administrativ, decizia nr. 1.463/1997)
Prin sentinţa civilă nr. 135/9.01.1997, pronunţată de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti s-a admis plângerea contestatoarei S.C. „D.P.C.” -S.R.L. împotriva procesului-verbal de contravenţie nr. 0012980/29.06.1996, încheiat de TVR – Direcţia Resurse Umane şi s-a dispus exonerarea societăţii comerciale de plata despăgubirilor stabilite în menţionatul proces-verbal.
Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut că petenta a achitat amenda aplicată şi a depus la dosar nota de intrare-recepţie a televizoarelor, carnetul de abonat TVR, certificatul de înmatriculare al firmei şi certificatul de înregistrare.
împotriva acestei sentinţe a declarat recurs Societatea Română de Televiziune, criticând-o ca nelegală şi netemeinică, întrucât probele cauzei au fost reţinute greşit de către instanţă, respectiv momentul expunerii sau primirii unui lot de receptoare de către agentul economic ce are ca obiect de activitate comercializarea unor astfel de produse nu prezintă relevanţă, întrucât interesează obligaţia achitării taxei de abonament TVR, ce revine tuturor agenţilor comerciali care desfăşoare o astfel de activitate.
Tribunalul, analizând motivele recursului, precum şi dispoziţiile art. 304 Cod proc civ., reţine că abonamentul TVR a fost obţinut şi achitat de către S.C. „D.P.C.” – S.R.L. după data săvârşirii contravenţiei, respectiv la 2.07.1996, iar contravenţia a fost săvârşită la 29.06.1996.
Acest aspect nu înlătură caracterul contravenţional al faptei săvârşită de către intimată.
De asemenea, faptul că nota de intrare recepţie a receptoarelor TV expuse spre vânzare a avut loc la 27.06.1996, deci cu 2 zile mai înainte de data constatării contravenţiei, nu are relevanţă juridică, întrucât se are în vedere doar momentul săvârşirii contravenţiei.
Ca atare, potrivit art. 304 pct. 11, Cod proc. civ., tribunalul va reţine că sentinţa este dată pe baza aprecierii eronate a probelor administrate în cauză, iar potrivit art. 312 Cod proc civ., va admite recursul, va casa sentinţa civilă şi pe fond va respinge plângerea formulată împotriva procesului-verbal de contravenţie.