Deschiderea procedurii. Convenţie de reeşalonare a datoriei. Consecinţe


Legea nr. 85/2006, art. 31 raportat la art. 3 pct. 1 şi 6

în condiţiile în care părţile au încheiat o convenţie prin care au stabilit ca debitoarea recurentă să plătească debitul principal şi dobânda aferentă, în tranşe bilunare, potrivit graficului menţionat în contract, este evident faptul că în litigiu creanţa nu mai îndeplineşte condiţia de a fi exigibilă, ceea ce atrage modificarea sentinţei tribunalului prin care judecătorul-sindic a dispus deschiderea procedurii colective şi stabilirea tuturor măsurilor adiacente care rezultă din adoptarea unei asemenea soluţii în sensul respingerii cererii introductive.

C.A. Timişoara, s. com., dec. civ. nr. 1205 din 9 decembrie 2008, nepublicată

Prin sentinţa civilă nr. 1060 din 22 mai 2008 judecătorul-sindic din cadrul Tribunalului Timiş a admis cererea formulată de creditoarea SC A.M. SA în contradictoriu cu debitoarea SC A.D. SRL având ca obiect deschiderea proccdurii insolvenţei şi, în baza art. 33 alin. (6) din Legea nr. 85/2006, a dispus declanşarea acestei proceduri împotriva societăţii debitoare. Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a reţinut că cererea creditoarei SC A.M. SA a fost comunicată societăţii debitoare şi că aceasta din urmă nu a formulat contestaţie potrivit art. 33 alin. (6) din Legea insolvenţei. Constatând că debitoarea se află în încetare de plăţi, iar creditoarea are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă într-un cuantum superior valorii-prag cerută de lege, dovedită cu copia contractului de comision din 16 ianuarie 2006 şi facturile fiscale emise în baza acestuia, judecătorul-sindic a apreciat că în speţă sunt îndeplinite condiţiile pentru deschiderea procedurii colective.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs debitoarea solicitând, în principal, casarea hotărârii atacate cu trimiterea cauzei spre rejudecare, iar în subsidiar, modificarea ei în sensul respingerii cererii creditoarei, fară cheltuieli de judecată.

Prin decizia civilă nr. 1205 din 9 decembrie 2008, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul formulat de debitoarea SC A.D. SRL împotriva sentinţei civile nr. 1060 din 22 mai 2008 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 2165/30/2008 în contradictoriu cu creditoarea intimată SC A.M. SA şi, în consecinţă, a modificat în tot hotărârea primei instanţe în sensul că a respins cererea creditoarei având ca obiect deschiderea proccdurii insolvenţei. Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea a reţinut că potrivit art. 31 din Legea nr. 85/2006, orice creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii prevăzută de prezenta lege împotriva unui debitor prezumat în poate introduce o cerere introductivă, prin creditor îndreptăţit înţelegându-se creditorul a cărui creanţă împotriva patrimoniului debitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 30 de zile (art. 3 pct. 6).

Insolvenţă debitorului, fiind o condiţie a aplicării procedurii reglementate de Legea nr. 85/2006, cel care solicită declanşarea acestei proceduri trebuie să administreze dovezi din care să rezulte: neplata la scadenţă a datoriilor şi lipsa lichidităţilor. în acest sens, sunt relevante înscrisurile depuse la dosarul de fond de creditoare care atestă neachitarca de către debitoare a mai multor facturi fiscale, care în total se ridică la suma de 385.909,88 lei.

Potrivit legii insolvenţei, creditorul nu poate declanşa procedura decât pentru creanţe certe, lichide şi exigibile. Caracterul cert al creanţei vizează atât existenţa acesteia, cât şi cuantumul său, iar caracterul lichid al creanţei presupune ca întinderea acesteia, având ca obiect o sumă de bani, să fie determinată sau determinabilă. în plus, creanţa trebuie să fie exigibilă, adică să fie ajunsă la scadenţă. Sub acest din urmă aspect, Curtea a reţinut că din înscrisurile depuse de către recurentă cu ocazia soluţionării căii de atac, respectiv convenţia din 8 decembrie 2008 încheiată de reprezentanţii celor două şi actul intitulat „Renunţare la judecată” rezultă fară putinţă de tăgadă că suma reclamată de intimată nu mai este exigibilă, părţile, de comun acord, convenind ca debitoarea să plătească debitul principal şi dobânda aferentă în tranşe bilunare potrivit graficului menţionat în contract, începând cu data de 20 ianuarie 2009 şi până la 30 iunie 2009. In aceste condiţii, creanţa în litigiu nu mai îndeplineşte condiţia de a fi exigibilă, ceea ce atrage modificarea sentinţei tribunalului prin care judecătorul-sindic a dispus deschiderea procedurii colective şi stabilirea tuturor măsurilor adiacente care rezultă din adoptarea unei asemenea soluţii.