DESCHIDEREA PROCEDURII. EFECTE. SUSPENDAREA ACŢIUNILOR JUDICIARE Şl EXTRAJUDICIARE CONTRA AVERII DEBITORULUI. CONDIŢII. VALOAREA BUNULUI CONSTITUIT CA GARANŢIE. CUANTUMUL CREANŢEI. CONSECINŢE


Ridicarea suspendării, conform art. 351 alin. (1) din Legea nr. 64/1995 poate fi încuviinţată de judecătorul-sindic dacă,

printre alte condiţii, valoarea bunului constituit ca garanţie pentru acea creanţă este pe deplin acoperită de valoarea creanţei.

în consecinţă trebuie să fie respinsă cererea creditorului de ridicare a suspendării în situaţia în care valoarea bunului depăşeşte cuantumul creanţei acelui creditor.

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 682 din 22 aprilie 2003.

Prin sentinţa civilă nr. 235 din 21 ianuarie 2003 pronunţată de judecătorul-sindic al Tribunalului Maramureş în dosar nr. 818/2003, s-a respins cererea formulată de creditorul S.C. Banc Post S.A. Sucursala Sighetu Marmaţiei pentru ridicarea suspendării executării silite a creanţei sale asupra bunurilor debitorului S.C. Marmaţia S.A. Sighetu Marmaţiei.

Judecătorul-sindic a reţinut, în esenţă, că cererea este neîntemeiată deoarece ridicarea suspendării executării silite ar prejudicia pe ceilalţi creditori.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs, în termenul legal, creditorul, cerând modificarea sentinţei în sensul admiterii cererii sale în temeiul prevederilor art. 351 din Legea nr. 64/1995.

în motivarea recursului se arată că procedura falimentului debitorului S.C. Marmaţia S.A. Sighet s-a deschis prin încheierea judecătorului-sindic al Tribunalului Maramureş din 2 decembrie 2002, pronunţată în dosar nr. 5899/2002, şi că cererea de ridicare a suspendării îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 351 alin (1) din Legea nr. 64/1995 modificată prin O.G. nr. 38/2002. Imobilul urmărit silit în dosarul execuţional nr. 1/2002 al executorului bancar a fost evaluat la 11 miliarde lei, sumă îndestulătoare pentru acoperirea creanţelor recurentului.

Prin întâmpinările depuse la dosar, debitorul S.C. Marmaţia S.A. Sighetu Marmaţiei şi lichidatorul judiciar S.C. Evex MRM S.R.L. Baia Mare au cerut respingerea recursului ca nefondat.

Examinând recursul, curtea de apel constată că este nefondat.

Conform prevederilor art. 351 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, introdus prin O.G. nr. 38/2002, care se aplică în speţă pentru că procedura a fost deschisă la 2 decembrie 2002,

creditorul titular al unei creanţe garantate cu ipotecă, gaj, sau altă garanţie reală mobiliară, ori drept de retenţie, de orice fel, poate solicita judecătorului-sindic ridicarea suspendării executării silite menţionate în art. 35 cu privire la creanţa sa în situaţia prevăzută de acelaşi text la litera a), atunci când valoarea obiectului garanţiei este pe deplin acoperită de valoarea totală a creanţelor şi a părţilor de creanţe garantate cu acel obiect.

In speţă, creanţa S.C Banc Post S.A. Sucursala Sighetu Marmaţiei faţă de debitorul S.C. Marmaţia S.A. Sighetu Marmaţiei se cifrează la 4.396.869.575 lei, după cum rezultă din sentinţa recurată, iar valoarea imobilului ipotecat pentru garantarea acestei creanţe este de 11 miliarde lei, după cum rezultă din cererea de recurs.

în consecinţă, în speţă, nu sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de textul citat mai sus deoarece valoarea creanţei este inferioară valorii bunului care constituie obiectul garanţiei.

De aceea recursul este nefondat şi va fi respins în baza art. 312 alin. (1) C.pr.civ. (Judecător Ion Turcu)