Actul prin care autoritatea fiscală a blocat virarea unei sume de bani către o autoritate publică este un act administrativ în înţelesul art. 1 din Legea nr. 29/1990 întrucât produce prin el însuşi efecte juridice, modificând ceva din ordinea juridică existenţa şi lezându-i pe cei interesaţi.
Secţia de Administrativ, decizia nr. 776 din 26 martie 1998.
Prin acţiune, Consiliul Judeţean Suceava a cerut anularea actului administrativ nr. 50290 din 4 septembrie 1997 al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi Controlului Financiar de Stat Suceava cu motivarea că prin actul menţionat s-a dispus nelegal blocarea eliberării sumelor necesare salariaţilor din cadrul Administraţiei Publice Locale.
Curtea de Apel Suceava – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ prin sentinţa civilă nr. 168 din 1 octombrie 1997 a admis acţiunea formulată de Consiliul Judeţean Suceava şi a anulat actul administrativ nr. 50290 din 4 septembrie 1997 emis de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Controlului Financiar de Stat Suceava.
Pentru a pronunţa aceasta soluţie Curtea de Apel a stabilit că Direcţia Generala a Finanţelor Publice şi Controlului Financiar de Stat nu avea calitatea să emită act administrativ către Trezoreria judeţului pentru blocarea sumelor privind salariile personalului, în cadrul organelor administraţiei locale, atâta vreme cât salariile au fost stabilite prin Hotărârea Consiliului Judeţean conform Ordonanţei de urgenţă nr. 22/1997.
împotriva acestei hotărâri a declarat recurs Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Controlului Financiar de Stat Suceava considerând-o nelegală şi netemeinică cu motivarea că prin radiograma nr. 19/A/3239 din 4 iunie 1997 Guvernul, prin Departamentul pentru Administraţia Publică Locala a făcut cunoscut prefecturilor că prin art. 20 alin. 2 lit. d din Ordonanţa de urgenţă nr. 22 a Guvernului nu s-a abrogat Legea salarizării nr. 40/1991.
în temeiul acestei comunicări Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Controlului Financiar de Stat Suceava a emis actul 50290 din 4 septembrie 1997 prin care a atras atenţia asupra eliberării sumelor necesare plăţii salariilor care însă nu constituie act administrativ.
Hotărârea nr. 30 din 21 august 1997 a Consiliului Judeţean Suceava prin care s-a aprobat mărirea salariilor personalului propriu este nelegală aşa încât a fost necesar să se emită adresa nr. 50290 din 4 septembrie 1997 către Trezoreria judeţului Suceava în vederea prevenirii efectelor unei hotărâri nelegale.
Recursul nu este întemeiat.
Prin actul nr. 50290 din 4 septembrie 1997 Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Controlului Financiar de Stat Suceava s-a adresat trezoreriei judeţului Suceava cerându-i “să ia în considerare numai statele de funcţiuni cu nivelele de salarii după anexele la Legea nr. 40/1991 cu indexările şi majorările ulterioare efectuate în baza normelor legale”.
Actul menţionat este un act administrativ în temeiul art. 1 din Legea nr. 29/1990 întrucât modifică un raport de drept administrativ prin blocarea virării unei sume de bani, aşa încât susţinerile recurentei sub acest aspect sunt neîntemeiate.
Pe de alta parte, potrivit atribuţiilor legale Consiliul Judeţean Suceava a emis Hotărârea nr. 30 din 21 august 1997 prin care a stabilit criteriile de salarizare a personalului din cadrul a pârâtului propriu.
Cum hotărârea arătată a rămas în vigoare prin respingerea acţiunii de anulare formulată de prefectul judeţului, ea îşi produce efectele astfel că Direcţia Judeţeană de Trezorerie este obligată sa ia în considerare nivelele de salarii stabilite şi nu să refuze nejustificat cererea Consiliului Judeţean.
Faţă de cele arătate, recursul urmează sa fie respins că nefondat.