Dividende. Actualizarea lor în raport de rata inflaţiei. Dobânzi. Cumul


Prin decizia nr. 56/Ap/C din 1.02.2001, Curtea de Apel Braşov a admis în parte apelul pârâtei împotriva sentinţei civile nr. 942 din 17.06.2000 a Tribunalului Braşov, pe care a schimbat-o în parte, în sensul că a înlăturat dispoziţia privind obligarea pârâtei la plata sumei de 2.249.647 lei, cu titlul de dobândă şi a redus suma acordată cu titlul de cheltuieli de judecată. Au fost menţinute celelalte dispoziţii ale sentinţei cu privire la obligarea pârâtei la plata sumei reprezentând actualizarea dividendelor cu indicele de inflaţie, pentru perioada 5.04.1999 – 3101.2000.

în motivarea deciziei, instanţa de control judiciar a reţinut următoarele: Cumularea despăgubirilor calculate prin aplicarea coeficientului de inflaţie cu dobânzile este incorectă.

Art. 1084 din Codul civil, temeiul de drept invocat de reclamantă în susţinerea pretenţiilor sale, face trimitere în ultima parte şi la articolele care urmează şi care conţin excepţii şi modificări de la regula stabilită în acest text.

în conformitate cu art. 1088 din Codul civil, la obligaţiile care au ca obiect o sumă de bani daunele interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decât dobânda legală, cu excepţia regulilor speciale în materie de comerţ, fidejusiune şi societate.

Din acest text de lege rezultă că dobânzile au caracter de daune-interese, care se particularizează prin faptul că sunt stabilite anticipat de legiuitor.

Cumularea dobânzilor cu alte daune-interese este permisă numai în mod excepţional, în cazuri expres prevăzute de lege (art. 383 din Codul comercial, art. 1669 din Codul civil, art. 65 alin. 2 şi art. 84 alin. 2 din Legea nr. 31/1990).

în materia plăţii dividendelor, legea nu prevede vreo derogare de la dispoziţiile art. 1088 din Codul civil şi de altfel, un cumul al daunelor interese calculate pe baza ratei inflaţiei cu dobânda ar fi inechitabil.

în lipsa unei reglementări a dobânzii comerciale la data naşterii raportului obligaţional, calcularea daunelor-interese prin aplicarea coeficientului de inflaţie acoperă integral prejudiciul suferit, în lumina dispoziţiilor art. 1084 din Codul civil.

In condiţiile utilizării banilor potrivit obiectului de activitate al societăţii reclamante, prin efectuarea de investiţii financiare fără un grad ridicat de risc reclamanta ar fi obţinut suma rezultată din reactualizarea sumei iniţiale cu indicele mediu al inflaţiei. Reclamanta nu a dovedit că ar fi investit dividendele obţinute de la pârâtă atât de profitabil încât să depăşească rata inflaţiei (decizia civilă nr. 56/Ap din 1.02.2001, pronunţată de Curtea de Apel Braşov).