Prin decizia civilă nr. 676/R din 20.11.2001, Curtea de Apel Bucureşti -Secţia a Vl-a comercială a respins recursul declarat de reclamanţii B.M.E. şi B.A. împotriva sentinţei civile nr. 5473 din 28.06.2001, pronunţată de Tribunalul Bucureşti.
Prin sentinţa atacată a fost admisă excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor şi, în consecinţă, a fost respinsă acţiunea ca fiind formulată de persoane fără calitate procesuală activă.
Instanţă de fond a reţinut că art. 122 alin. 3 din Legea nr. 31/1990 republicată prevede că “acţionarii îndreptăţiţi să încaseze dividende sau să exercite orice alte drepturi sunt cei înscrişi în evidenţele societăţii sau în cele furnizate de registrul independent privat al acţionarilor, corespunzătoare datei de referinţă”.
Or, la sfârşitul exerciţiului financiar, prin întocmirea bilanţului şi a contului de profit şi pierderi, ca şi dată de referinţă potrivit art. 122 alin. 3 din Legea nr. 31/1990 republicată, recurenţii nu mai aveau calitatea de acţionar, de vreme ce anterior au cedat acţiunile.
Prin cesiunea acţiunilor, la data de referinţă (sfârşitul exerciţiului financiar al anului 2000) recurenţii nu mai erau înscrişi ca acţionari în registrul acţionarilor, probele relevând că acţiunile au fost preluate de G.E.P. căruia, în conformitate cu dispoziţiile art. 67 (3) din Legea nr. 31/1990 republicată i se cuvin dividendele, în situaţia în care părţile nu au convenit altfel.
Dacă intenţia părţilor ar fi fost ca dividendele pe lunile anterioare cesionării acţiunilor să revină recurenţilor, atunci ar fi trebuie să se arate expres această împrejurare.
Dispoziţiile art. 67 (6) din Legea nr. 31/1990 republicată se referă la faptul că dividendele se cuvin cesionarului după data transmiterii acţiunilor, ca moment de naştere a dreptului său, fără să se determine perioada (respectiv pentru viitor şi/sau anterior momentului cesionării), acest aspect fiind lăsat la înţelegerea părţilor.
Faţă de cele expuse, recurenţii, prin pierderea calităţii de acţionar şi faţă de clauzele stipulate în contractul de cesiune, nu mai pot avea calitate procesuală activă pentru dividendele aferente perioadei anterioare cesiunii acţiunilor (decizia civilă nr. 676/R din 20.11.2001, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti).