Legea nr. 31/1990, art. 227 alin. (1) lit. d)
Este inadmisibil recursul formulat de creditorul administraţiei finanţelor publice, care avea deschisă calea corectă a opoziţiei la dizolvare pentru creanţe datorate.
C.A. Piteşti, Secţia comercială şi de administrativ şi fiscal, decizia nr. 64/R-C din 23 ianuarie 2009, Jurindex
Prin hotărârea nr. 1 din 3 noiembrie 2008 s-a dispus dizolvarea societăţii, SC H. SRL Piteşti, reprezentată prin asociatul unic H.E., în vederea lichidării, în temeiul art. 227 lit. d) din Legea nr. 31/1990, privind societăţile comerciale. Prin această hotărâre, se stipulează, că luarea măsurii, a fost determinată din motive întemeiate, respectiv: restrângerea activităţii societăţii sub nivelul profitabil în ultimul an şi imposibilitatea redresării, lipsa de fonduri pentru relansarea activităţii şi imposibilitatea asociatului unic, de a mai desfăşură o activitate susţinută.
Ca efect al dizolvării, s-a stabilit transmiterea universală a patrimoniului către asociatul unic, fară lichidare.
Prin încheierea nr. 10197 din 12 noiembrie 2008, pronunţată de judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Argeş, a fost admisă cererea de depunere şi menţionare a hotărârii amintite şi s-a dispus menţionarea acesteia în României, partea a IV-a.
împotriva acestei soluţii, a fost declarat recurs de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice A., fiind invocate critici de nelegalitate încadrabile în prevederile art. 304 pct. 9 C. proc. civ., sub aspectul, că prin dizolvarea societăţii, se află în imposibilitate de a-şi recupera creanţa în sumă de 279 lei, pentru care a început procedura de silită, în temeiul art. 142 alin. (5) din O.G. nr. 92/2003 C. proc. fisc.
Din analiza acestor critici, prin raportare la probatoriul administrat, instanţa apreciază recursul ca fiind inadmisibil, întrucât recurenta nu s-a conformat dispoziţiilor art. 231 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, în sensul de a formula opoziţie la tribunal împotriva hotărârii, în condiţiile art. 62 din aceeaşi lege, care stipulează: (1) „Opoziţia se face în termen de 30 de zile, de la data publicării hotărârii asociaţilor sau a actului adiţional modificator în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, dacă prezenta lege, nu prevede un alt termen. Ea se depune la oficiul registrului comerţului care, în termen de 3 zile de la data depunerii, o va menţiona în registru şi o va înainta instanţei judecătoreşti competente”.
După cum se menţionează de către Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Argeş, prin adresa nr. 8603 din 19 decembrie 2008, recurenta nu a formulat cerere de depunere a recursului şi nu a solicitat judecătorului delegat, menţionarea în registrul comerţului a acestuia, deşi potrivit dispoziţiilor imperative ale legii, avea această obligaţie.
Faţă de cele menţionate, în temeiul art. 312 alin. (1) C. proc. civ., a fost respins recursul formulat de recurentă, ca fiind inadmisibil.