Dreptul de folosinţă exclusivă a emblemei. Momentul naşterii dreptului


Prin sentinţa nr. 222/C/2002, Tribunalul Vâlcea a respins acţiunea reclamantei prin care aceasta solicita obligarea pârâtei la încetarea folosirii siglei şi radierea ei din şi a admis cererea reconvenţională prin care se pretindea obligarea reclamantei la încetarea folosirii emblemei şi publicarea hotărârii într-un cotidian local şi unul central.

Pentru a hotărî astfel, tribunalul a reţinut că reclamanta a folosit în perioada 1998-1999 un însemn de identificare fără a-1 înregistra ca siglă la O.R.C. în anul 2001, pârâta -societate comercială – a înscris emblema la registrul comerţului, aşa încât numai aceasta are un drept de folosinţă exclusivă.

Recursul reclamantei a fost respins de Curtea de Apel Piteşti, reţinându-se că dreptul de folosinţă exclusivă a emblemei, ca semn de denumire ce deosebeşte un comerciant de altul „se dobândeşte prin înscrierea acestora în registrul comerţului” potrivit art. 30 din Legea nr. 26/1990.

înscrierea are aşadar valoare constitutivă de drepturi, iar simpla uzanţă a emblemei anterior momentului de referinţă amintit nu este de natură a crea un drept legitim în patrimoniul agentului economic, chiar dacă acesta a elaborat emblema şi a folosit-o o perioadă îndelungată.

De altfel, în speţă, emblema în litigiu, care conţine şi un element figurativ, a fost înscrisă nu numai la O.R.C., dar s-a formulat cerere pentru înscriere şi la O.S.I.M. pentru înregistrarea ca marcă individuală tot de către pârâtă. Potrivit art. 9 şi art. 35 din Legea nr. 84/1998, dreptul de marcă aparţine persoanei care a depus prima cerere de înregistrare la O.S.I.M. şi numai operaţiunea de înregistrare „conferă titularului său un drept exclusiv asupra mărcii”.

In această ordine de idei, trebuie reţinut că, potrivit actelor normative precizate, atât O.R.C., cât şi O.S.I.M., verifică anterior înregistrării disponibilitatea emblemei sau a mărcii. O astfel de dovadă a fost eliberată intimatei-pârâte, aşa încât nu se poate vorbi de încălcarea de către acesta a drepturilor reclamantei.

C.A. Piteşti, decizia nr. 467/R-C/5.06.2002