Dreptul FONDULULUI PROPRIETATEA la dividende în calitate de acţionar de drept la SC C. E. R. SA. Calitate de acţionar izvorâtă din lege. Societăţi comerciale


Fondul “Proprietatea” a devenit de drept proprietar asupra actiunilor detinute de stat la societatile comerciale nominalizate în anexa la lege, conform art. 9 alin. 1 lit. b, Titlul VII din Legea nr. 247/2005, chiar de la data înfiintarii sale. Un argument în plus în sprijinul acestei interpretari l-a adus chiar legiuitorul, prin OUG nr. 81/2007, care a modificat Titlul VII al Legii nr. 247/2005, prevazând la art. 91 alin. 1 ca, prin derogare de la prevederile Legii nr. 31/1990, “Capitalul social initial este considerat subscris si integral varsat de statul român prin efectul legii, sub conditia înregistrarii SC FONDUL PROPRIETATEA SA. În calitate de actionar, la data adoptarii hotarârii AGA nr. 1 a SC C E R SA din 29.05.2006, Fondul Proprietatea era îndreptatit, potrivit dispozitiilor art. 67 din Legea nr. 31/1990, si la plata dividendelor distribuite prin acea hotarâre, proportional cu cota de 15% din capitalul social.

Prin sentinta nr. 991 din 11 noiembrie 2009 pronuntata de Tribunalul Gorj – Sectia Comerciala, în dosarul nr. 3017/95/2009, s-a respins cererea formulata de reclamanta SC FONDUL PROPRIETATEA SA, în contradictoriu cu pârâta SC C.E.R. SA, având ca obiect plata dividendelor aferente anului 2005.

Împotriva acestei sentinte a declarat apel reclamanta, criticând-o ca nelegala si netemeinica.

Curtea a apreciat recursul ca fondat pentru urmatoarele considerente:

Prin actiunea introductiva, reclamanta FONDUL PROPRIETATEA SA a solicitat obligarea pârâtei la plata sumei de 567.525,24 lei reprezentând dividende aferente anului 2005, precum si la 16.252,21 lei reprezentând dobânda legala, calculata de la data scadentei 29.05.2006 si pâna la data introducerii cererii, 23.03.2009.

Prin hotarârea AGA nr. 1 a SC C. E. R. SA din 29.05.2006 au fost aprobate situatiile financiare anuale de la 31.12.2005 si a fost repartizat profitul realizat în anul 2005, inclusiv dividendele în valoare de 19.983.983 lei, care au fost virate în întregime MINISTERULUI ECONOMIEI SI COMERTULUI – Oficiul participantilor statului si privatizarii în industrie.

Potrivit art. 3 lit. b, titlul VII din Legea nr. 247/2005, SC FONDUL PROPRIETATEA SA este institutia destinata realizarii platii prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv de Statul Român, în perioada de referinta a actelor normative prevazute la art. 1 alin. 1 si a celor aferente pretentiilor rezultate din aplicarea art. 32 din Legea 10/2001.

Conform art. 2 alin.3 din H.G. nr. 1481/2005, “Capitalul social initial al SC FONDUL PROPRIETATEA SA, la înfiintare, este constituit din activele prevazute la art. 9 alin. 1 lit. a-e din titlul VII al Legii nr. 247/2005.”

Potrivit textului, la constituire, capitalul social initial al SC FONDUL PROPRIETATEA SA, va fi format din urmatoarele active:

a. actiuni detinute de AUTORITATEA PENTRU VALORIFICAREA ACTIVELOR STATULUI la societatile comerciale conform anexei;

b. actiuni detinute de Oficiul participantilor statului si privatizarii în industrie la diverse societati comerciale conform anexei;

c. actiuni detinute de MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE la diverse societati comerciale conform anexei;

d. actiuni detinute de MINISTERUL TRANSPORTURILOR CONSTRUCTIILOR si TURISMULUI la diverse societati comerciale conform anexei;

e. actiuni detinute de MINISTERUL COMUNICATIILOR SI TEHNOLOGIEI INFORMATIEI la diverse societati comerciale conform anexei.

Conform anexei 1 pct. 1.19 privind descrierea activelor ce vor fi transferate la Fondul “Proprietatea”, Fondul este actionar al SC C.E.R. SA, detinând o cota de 15% din capitalul social.

Din interpretarea coroborata a textelor de lege reiese ca, în virtutea legii, Fondul “Proprietatea” a devenit de drept proprietar asupra actiunilor detinute de stat conform art. 9 alin. 1 lit. b Titlul VII din Legea nr. 247/2005. De altfel acesta este si scopul pentru care a fost constituit Fondul “Proprietatea”, acela de a afecta o parte din proprietatea statului în vederea îndeplinirii unor obligatii proprii stabilite de lege.

În acest sens au fost efectuate si înregistrarile de la Oficiul Registrului Comertului la data de 28.12.2005 prin încheierea nr. 21988, în care se mentioneaza ca la momentul constituirii societatii FONDUL PROPRIETATEA SA, întregul capital social este integral subscris si varsat.

Un argument în plus în sprijinul acestei interpretari l-a adus chiar legiuitorul prin OUG nr. 81/2007 care a modificat Titlul VII al Legii nr. 247/2005, prevazând la art. 91 alin. 1 ca, prin derogare de la prevederile Legii nr. 31/1990, “Capitalul social initial este considerat subscris si integral varsat de statul român prin efectul legii, sub conditia înregistrarii SC FONDUL PROPRIETATEA SA, conditie care în speta a fost îndeplinita asa cum s-a precizat anterior.

Prin urmare, au fost apreciate ca fondate criticile formulate în acest sens de apelanta reclamanta iar concluzia instantei de fond este gresita, întrucât la momentul adoptarii hotarârii AGA nr. 1 a SC C.E.R. SA din 29.05.2006, Legea nr. 247/2005 era aplicabila si, în temeiul acesteia, astfel cum s-a relevat, apelanta reclamanta avea calitatea de actionar al SC C. E. R. SA.

Din aceste considerente, sunt lipsite de temei legal si au fost retinute argumentele instantei de fond, ca prin hotarârea AGA s-a statuat ca actionarii îndreptatiti sa încaseze dividendele sunt cei înscrisi în evidentele societatii sau în cele furnizate de registrul privat al actionarilor, iar aceasta hotarâre nu a fost contestata, interpretare regasita si în Ordinul MINISTERULUI ECONOMIEI SI COMERTULUI nr. 372 din 29.05.2006, de asemenea necontestat. Pentru considerentele expuse anterior, nu a fost retinut nici argumentul ca Fondul a dobândit calitatea de actionar la data înregistrarii cesiunii de actiuni între MINISTERULUI ECONOMIEI SI COMERTULUI si SC FONDUL PROPRIETATEA SA, 05.06.2006.

Hotarârea AGA nr. 1 din 29.05.2006 este un act juridic, rezultatul acordului de vointa al actionarilor. Cauza acesteia, reprezentând obiectivul urmarit la încheierea sa, nu poate sa existe cu încalcarea normelor legale în vigoare. În acest sens, cauza acestei hotarâri a constituit-o aprobarea situatiilor financiare aferente anului 2005 si repartizarea beneficiilor societatii, iar nu aceea de a stabili calitatea de actionar a SC FONDUL PROPRIETATEA SA la SC C.E.R. SA si nici modul de distribuire al dividendelor. Calitatea de actionar a apelantei reclamante izvoraste din lege.

În ceea ce priveste Ordinul nr.372/29.05.2006 al MINISTERULUI ECONOMIEI SI COMERTULUI, Curtea a constatat ca este lipsit de relevanta juridica faptul ca apelanta reclamanta SC FONDUL PROPRIETATEA SA l-a contestat sau nu. Acesta nu reprezinta altceva decât mandatul reprezentantilor MINISTERULUI ECONOMIEI SI COMERTULUI în AGA si constituie o interpretare a acestuia data dispozitiilor legale incidente în cauza, care însa nu este obligatorie pentru instanta, ce trebuie sa-si argumenteze propria hotarâre. În plus dispozitiile unui ordin al ministrului nu pot modifica ori schimba prevederile unei legi speciale, cum este Legea nr.247/2005.

Referitor la momentul dobândirii calitatii de actionar a FONDULUI la SC C.E.R. SA, astfel cum s-a relevat, s-a retinut ca acesta este reprezentat de data înfiintarii prin lege a Fondului – 28.12.2005, si nu de data înregistrarii în registrul actionarilor a actului de cesiune – 05.05.2006, care are scopul de a asigura o publicitate legala a acestei calitati de actionar fata de terti, însa nu si fata de societate, acesteia fiindu-i opozabila de la data nasterii dreptului. Cum calitatea de actionar a apelantei reclamante izvoraste din lege, intimata pârâta nu se poate prevala de necunoasterea acesteia.

Dreptul apelantei reclamante la plata dividendelor aferente anului 2005 s-a nascut la data distribuirii, întrucât, pe de o parte, calitatea de actionar a fost dobândita de aceasta în temeiul Legii nr. 247 în anul 2005, iar pe de alta parte, prin OUG 81/2007 legiuitorul nu a facut altceva decât o interpretare oficiala a dispozitiilor art. 9 din Legea nr. 247/2005, lamurind faptul ca Fondul “Proprietatea” a devenit de drept proprietar asupra actiunilor detinute la intimata pârâta, de la data înfiintarii.

În consecinta, apelanta reclamanta, având calitatea de actionar la data adoptarii hotarârii AGA nr. 1 din 29.05.2006, era îndreptatita, potrivit dispozitiilor art. 67 din Legea nr. 31/1990 si la plata dividendelor distribuite la acea data, proportional cu cota de 15% din capitalul social.

De asemenea, în conformitate cu dispozitiile art. 43 din Codul comercial, datoriile comerciale lichide si platibile în bani produc dobânda de drept din ziua când devin exigibile. În speta, Curtea a constatat ca dobânzile sunt întemeiate si corect calculate, întrucât acestea au început sa curga la data aprobarii distribuirii acestora.

Astfel, Curtea a schimbat sentinta apelata si a obligat intimata pârâta SC C.E.R SA la plata dividendelor aferente exercitiului financiar 2005 catre SC FONDUL PROPRIETATEA SA.