Excepţia lipsei competenţei materiale. Stabilirea caracterului patrimonial al acţiunii. Consecinţe


C. proc. civ., art. 340 R.P.A. ale C.A.C.I. de pe lângă C.C.I.R., art. 3

Excepţia necompetenţci materiale a instituţiei arbitrale ridicată de pârâtă prin întâmpinare, potrivit cu care Tribunalul arbitral nu ar fi competent, deoarece art. 3 din Regulile de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României prevede că pot fi soluţionate pe calea arbitrajului litigiile patrimoniale, reglementare care se regăseşte şi în art. 340 C. proc. civ., situaţie în care. acţiunea fiind nepatrimonială, excede competenţei Tribunalului arbitral, a fost respinsă.

în realitate, clasificarea acţiunilor în patrimoniale şi nepatrimoniale nu se face în funcţie de caracterul evaluabil sau neevaluabil în bani al obiectului acţiunii. în realitate, criteriul este acela al conţinutului lor: acţiunile patrimoniale sunt cele care au un conţinut economic ori cele în cadrul cărora se valorifică un drept patrimonial, ceea ce înseamnă, practic, acciaşi lucru, deoarece natura patrimonială a dreptului determină conţinutul patrimonial (economic) al acţiunii.

Or. din această perspectivă, este evident că dreptul proprietarului (locatorului) de a solicita evacuarea chiriaşului (locatarului) este un drept de natură patrimonială, deoarece ţine de exercitarea prerogativelor dreptului de proprietate (utilizarea bunului şi culegerea fructelor), care au, fără putinţă de tăgadă, o natură economică, patrimonială.

Aşa fiind, acţiunea în evacuare arc un caracter patrimonial, deoarece tinde la apărarea (valorificarea) unui drept patrimonial şi. deci. tribunalul arbitral este competent să o soluţioneze, potrivit art. 3 din Regulile de proccdură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României şi art. 340 C. proc. civ.

Sentinţa arbitrală nr. 268 din 10 decembrie 2007