Executare silită. Poprire. Depunerea cauţiunii.


Conform art. 908 alin. 1 Cod comercial, sechestrul sau poprirea nu se va putea înfiinţa decât numai cu dare de cauţiune.

Secţia Comercială, decizia nr. 1901 din 14 mai 1998 (dosar nr. 289/1998).

Tribunalul a admis cererea creditoarei Societatea Comercială “DAR AL DAWA” în contradictoriu cu debitoarea Societatea Comercială “EDEZIGAT MEDICAL COMPANY” S.R.L. şi terţul poprit Banca Comercială Română şi a dispus înfiinţarea unei popriri asigurătorii asupra disponibilităţilor băneşti deţinute de debitoare în conturile în lei şi în devize, la terţul poprit, până la concurenţa sumei datorate.

Instanţa de fond a reţinut că între societatea creditoare şi pârâtă a existat un litigiu de natură comercială şi cum potrivit art. 908 alin. 1 Cod comercial măsura asiguratorie a popririi este condiţionată de depunerea unei cauţiuni, instanţa a apreciat că suma depusă reprezintă o cauţiune corespunzătoare.

Hotărârea a fost confirmată de Curtea de Apel prin respingerea apelului declarat de pârâtă.

Pârâta a declarat recurs susţinând că instanţele, greşit au reţinut că s-a îndeplinit cerinţa legală a achitării cauţiunii, întrucât în recipisa depusă în copie în dosarul de fond, nu este trecut numărul dosarului în contul căruia ar fi fost achitată suma.

Recursul este fondat.

Conform art. 908 alin. 1 din Codul comercial, sechestrul sau poprirea nu se va putea înfiinţa decât numai cu dare de cauţiune.

în speţă nu s-a depus originalul chitanţei privind plata cauţiunii, ceea ce echivalează cu neplata acesteia, astfel că greşit instanţele au reţinut că s-a respectat de către intimata reclamantă cerinţa textului de lege amintit.

Ca atare, recursul pârâtei a fost admis cu consecinţa respingerii cererii reclamantei.