Acţiunea în administrativ este admisibilă dacă persoana fizică sau juridică face dovada dreptului său vătămat, recunoscut de lege, conform art.1 din Legea nr.29/1990.
Reclamanta P.E. a chemat în judecată Administraţia Financiară a Sectorului 1 Bucureşti, solicitând obligarea acesteia la eliberarea unui certificat fiscal, din care să rezulte că autorii săi, C.D. şi C.S., figurează în evidenţele fiscale cu un imobil situat în sectorul 1 Bucureşti.
Prin sentinţa civilă nr.438/1998, Tribunalul Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ a admis acţiunea şi a obligat pârâta să elibereze certificatul solicitat.
Instanţa de fond a reţinut în motivarea sentinţei că, în conformitate cu art.1 din Legea nr.29/1990, acţiunea este întemeiată faţă de împrejurarea că nici până la data soluţionării cauzei pârâta nu a eliberat certificatul fiscal solicitat.
împotriva acestei sentinţe pârâta a declarat recurs, invocându-se ca motive de nelegalitate încălcarea art.5 alin.1 din Legea nr.29/1990, greşita apreciere a probelor şi lipsa temeiului legal al admiterii acţiunii.
Recursul este fondat.
Instanţa de fond nu a pus în discuţie lipsa plângerii prealabile, deşi exista la dosar dovada îndeplinirii acestei condiţii prevăzite la art.5 alin.1 din Legea nr.29/1990. Cu privire la fondul cauzei se reţine că pârâta a comunicat instanţei de fond că, din verificările efectuate, nu rezultă cine este proprietarul imobilului în legătură cu care s-au cerut relaţii. Cu privire la probele administrate în cauză, cu acte, nu s-a făcut dovada dreptului reclamentei recunoscut de lege şi vătămat, aşa cum prevede ar.1 din Legea nr.29/1990. Atâta timp cât reclamanta nu are clarificată situaţia juridică a imobilului autorilor săi în evidenţele fiscale, nu poate pretinde eliberarea unor acte, peste evidenţele fiscale, pentru a-şi reconstitui acte de proprietate.
Pentru considerentele reţinute, s-a admis recursul şi s-a respins acţiunea ca nefondată. (Judecator Apostol Filofteia)
(Secţia Contencios Administrativ, decizia civilă nr. 164/1999)