Expirarea termenului stabilit pentru durata societăţii. Neconstatarea dizolvării. Consecinţe


Legea nr. 31/1990, art. 227 alin. (1) lit. a), alin. (3)

Deşi potrivit statutului societăţii, durata de funcţionare a acesteia este de 10 ani de la înregistrare, iar prelungirea se face cu cel puţin şase luni înainte de data expirării sau prin tacita reconduc-ţiune, atât societatea cât şi cei interesaţi nu au acţionat pentru rezolvarea situaţiei juridice. Astfel, asociaţii nu au procedat la efectuarea prelungirii duratei societăţii printr-un act adiţional, dar nici nu s-a constatat dizolvarea potrivit art. 227 alin. (3) din Legea nr. 31/1990.

Nefiind constatată dizolvarea societăţii nu se mai poate pune problema respingerii cererii societăţii privind modificarea actului constitutiv cu privire la prelungirea pe durată nelimitată, atâta timp cât aceasta a funcţionat, iar manifestarea de voinţă a asociaţilor a fost în acest sens.

Nefiind constatată dizolvarea societăţii nu se mai poate pune problema respingerii cererii societăţii privind modificarea actului constitutiv cu privire la prelungirea pe durată nelimitată, atâta timp cât aceasta a funcţionat, iar manifestarea de voinţă a asociaţilor a fost în acest sens.

C.A. Ploieşti, Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 1150 din 5 octombrie 2009, Jurindex

Prin încheierea nr. 8974 din 9 iunie 2009 a judecătorului delegat la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova s-a respins ca neîntemeiată cererea de înregistrare formulată de petentul T.G., în calitate de administrator la (…) T. SRL. Astfel, acesta a solicitat înscrierea în a unor menţiuni privind modificarea actului constitutiv, cu privire la prelungirea societăţii pe durată nelimitată.

Pentru a hotărî aşa, s-a reţinut că potrivit art. I din statutul acestei societăţi, durata de funcţionare a fost stabilită pe 10 ani de la înmatriculare şi în 2003 termenul a expirat.

Conform art. 227 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, societatea se dizolvă de drept prin trecerea timpului stabilit pentru durata societăţii, iar în speţă nu poate opera tacita reconducţiune,

cât timp asociaţii au stabilit în mod expres o durată limitată a societăţii.

împotriva acestei încheieri a formulat recurs (…) T. SRL, invocând trei motive.

Un prim motiv este acela că în anul 2001 societatea a fost înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului P. ca urmare a schimbării sediului social în alt judeţ, ocazie cu care a fost radiată de la Oficiul Registrului Comerţului B., căpătând un nou număr de ordine, astfel că durata de funcţionare a societăţii nu a expirat.

In acest sens sunt şi dispoziţiile Normelor Metodologice publicate în Monitorul Oficiul nr. 176/1998, art. 60 alin. (2) pct. b), conform căruia la Oficiul Registrului Comerţului de la noul sediu se efectuează reînmatricularea şi se eliberează comerciantului un nou certificat de înmatriculare.

Al doilea motiv de recurs este acela că în mod greşit s-a motivat că în cauză nu operează tacita reconducţiune, iar al treilea motiv vizează culpa Registrului Comerţului B., care prin extrasul de registru din 24 noiembrie 2001 în urma menţiunii (…) din 18 noiembrie 2001 la capitolul 4 privind durata societăţii s-a menţionat că este nelimitată.

In final, recurenta învederează că a desfăşurat activitate, a depus în fiecare an situaţiile financiare, a actualizat actul constitutiv şi a înregistrat mai multe menţiuni la registru, fără să fie avertizată în vreun moment despre expirarea duratei societăţii.

Oficiul Registrului Comerţului P. a depus întâmpinare, lăsând fondul cauzei la aprecierea instanţei.

Curtea, analizând actele şi lucrările dosarului, motivele de recurs şi dispoziţiile legale în vigoare a admis recursul pentru considerentele arătate în continuare:

Potrivit art. 227 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, societatea se dizolvă prin trecerea termenului stabilit pentru durata societăţii. De asemenea, potrivit alin. (2) şi (3) din acelaşi articol, în cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), asociaţii trebuie să fie convocaţi de către consiliul de administraţie, respectiv directorat, cu cel puţin trei luni înainte de expirarea duratei societăţii cu privire la eventuala prelungire a acesteia, iar dacă procedura nu este îndeplinită la expirarea duratei menţionate în actul constitutiv, orice persoană interesată sau ONRC poate sesiza judecătorul delegat pentru constatarea dizolvării societăţii.

In cazul de faţă, deşi potrivit statutului societăţii, durata de funcţionare a acesteia este de 10 ani de la înregistrare, iar prelungirea se face cu cel puţin şase luni înainte de data expirării sau prin tacita reconducţiune, atât societatea cât şi cei interesaţi nu au acţionat pentru

rezolvarea situaţiei juridice. Astfel, asociaţii nu au procedat la efectuarea prelungirii duratei societăţii printr-un act adiţional, dar nici nu s-a constatat dizolvarea potrivit art. 227 alin. (3) din Legea nr. 31/1990.

Pe de altă parte, analizând datele de la dosar, rezultă că în evidenţele Oficiului Registrului Comerţului B., unde societatea a fost înmatriculată în 1993, durata societăţii este evidenţiată ca fiind nelimitată, iar în evidenţele Oficiului Registrului Comerţului P aceeaşi societate figurează în anul 2001 (când şi-a schimbat sediul şi a primit un alt număr de ordine) pe o durată de 10 ani, inadvertenţe ce au fost de natură să producă confuzie, atât pentru societate, cât şi pentru terţi.

Aşa fiind, Curtea văzând şi dispoziţiile art. 304 pct. 9, art. 312 alin. (1) C. proc. civ., art. 1, art. 6 alin. (1), art. 26 alin. (2) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, a admis recursul, a modificat în tot încheierea recurată, a admis cererea de înregistrare formulată de recurentă privind modificarea actului constitutiv al societăţii şi a dispus radierea menţiunii efectuate în baza încheierii recurate.