FACILITĂTI FISCALE. PERSOANE FIZICE. ANGAJATOR SAU ANGAJAT


Facilităţile fiscale prevăzute de O.G. nr. 40/2002 cât şi de art. 2.5 din Normele Metodologice aprobate prin Ordinul nr. 132/2002 se acordă pentru persoana fizică autorizată, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute delege, indiferent dacă obligaţiile bugetare rezultă din calitatea de angajator sau de angajat.

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 520 din 25 martie 2003

Prin sentinţa civilă nr. 5609 pronunţată la 12 decembrie 2002 în dosarul nr. 12094/2002, Tribunalul Cluj a admis acţiunea formulată de reclamantul P.D.A. împotriva Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului Cluj şi a obligat pârâta să recunoască reclamantului dreptul de a beneficia de scutirea la plată pentru majorările de întârziere stabilite în sarcina sa pentru întârzierea la plata contribuţiei la fondul public al asigurărilor de sănătate, în

condiţiile O.U.G. nr. 40/2002.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs pârâta Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Cluj, solicitând admiterea acestuia şi respingerea acţiunii.

în motivarea recursului a arătat recurenta că reclamantul desfăşoară activitatea independentă autorizată de notar, astfel că acesta are obligaţia de contribui la fondul asigurărilor de sănătate, prin aplicarea unei cote de 7% asupra venitului net realizat din activitate. Recurenta arată că doar în cazul liber-profesioniştilor nu operează distincţia între contribuţii datorate de angajator şi distincţii datorate de către angajaţi.

Curtea, analizând recursul declarat reţine că acesta este nefondat, pentru considerentele ce urmează.

Atât art 1 din O.G. nr. 40/2002 cât şi art. 2 pct. 5 din Normele de aplicare aprobate prin Ordinul nr. 132 din 7 mai 2002, nu precizează în mod expres că reclamantul, în calitate de persoană fizică autorizată nu beneficiază de înlesniri la plata majorărilor sau penalităţilor dacă îndeplineşte celelalte condiţii legale.

Este de necontestat că reclamantul a realizat punctajul minim de 64 de puncte reglementat de art. 14 al O.U.G nr. 40/2002.

în cuprinsul O.U.G. nr. 40/2002 şi în cuprinsul Normelor metodologice aprobate prin Ordinul nr. 132 din 7 mai 2002 nu se face în acordarea facilităţilor legale după cum obligaţiile bugetare generatoare de penalităţi sau majorări sunt datorate în calitate de angajator sau în calitate de angajat.

împrejurarea că în Normele de aplicare se reglementează expres şi amănunţit procedura de întocmire a dosarului şi actele pe care trebuie să le conţină în situaţia în care se solicită scutiri sau eşalonări pentru penalităţi sau majorări generate de contribuţia la fondul de asigurări de sănătate pentru angajaţii proprii, nu înseamnă că aceste facilităţi sunt excluse pentru obligaţiile avute în calitate de angajator. Acestea rezultă chiar din dispoziţiile art. 1 pct. 3 lit.d) din Norme şi unde se face referire expresă la „angajator şi asiguraţi”.

Prin urmare, recursul este nefondat şi urmează a fi respins în baza art. 312 alin. (1) C.pr.civ. (Judecător Eleonora Gheţa)