Este adevărat că potrivit art. 124 din Legea nr. 64/1995, republicată, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte din pasivul societăţii pe acţiuni, al societăţii cu răspundere limitată sau după caz al organizaţiei cooperatiste teritoriale ajunse în stare de să fie suportată de către membrii organelor de conducere (administratori, directori, cenzori) care au contribuit la ajungerea debitorului în această situaţie, însă recurenta creditoare nu a formulat cerere pentru atragerea răspunderii membrilor organelor de conducere în condiţiile art. 112 C. pr. civ.
(Curtea de Apel Bucureşti, secţia a V-a comercială, decizia nr. 10 din 8 ianuarie 2003)
CURTEA,
Prin cererea înregistrată sub nr. 9568/2001 pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia comercială, reclamanta S. C. „U. S. G.“ S. A. a formulat obiecţiuni împotriva încheierii de închidere a procedurii de lichidare judiciară a S. C. „C.“ S. A.
Prin sentinţa civilă nr. 1431/2002, pronunţată de Tribunalul Bucureşti au fost respinse obiecţiunile, ca nefondate.
Pentru a se pronunţa astfel instanţa de fond a reţinut că obiecţiunile creditoarei nu sunt întemeiate în condiţiile în care nu a fost formulată cerere de către creditoare pentru abrogarea răspunderii administratorului debitoarei.
împotriva sentinţei civile nr. 1431/2002, pronunţată de Tribunalul Bucureşti a declarat recurs S. C. „U. S. C.“ S. A., arătând că în mod greşit judecătorul-sindic a dispus închiderea procedurii falimentului, reţinând că nu ar mai deţine bunuri urmăribile, atâta vreme cât la dosar nu au fost dispuse măsuri pentru cercetarea şi verificarea contribuţiei personale a administratorilor şi asociaţilor la ajungerea societăţii debitoarei în situaţia de faliment potrivit dispoziţiilor art. 124 din Legea nr. 64/1995, republicată.
Analizând actele şi lucrările dosarului Curtea reţine că recursul este nefondat pentru următoarele considerente:
Este adevărat că potrivit art. 124 din Legea nr. 64/1995, republicată, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte din pasivul societăţii pe acţiuni al societăţii cu răspundere limitată sau după caz al organizaţiei cooperatiste ori al asociaţiei cooperatiste teritoriale ajunse în stare de insolvenţă să fie suportată de către membrii organelor de conducere (administratori, directori, cenzori) care au contribuit la ajungerea debitorului în această situaţie, însă, recurenta creditoare nu a formulat cerere pentru atragerea răspunderii membrilor organelor de conducere în condiţiile art. 112 C. pr. civ.
Având în vedere considerentele arătate, Curtea, în baza art. 312 alin. 1 C. pr. civ., va respinge recursul ca nefondat.