Faliment – Concordatul preventiv Faliment


TRIBUNALUL BRASOV

SECTIA COMERCIALA SI DE ADMINISTRATIV

Dosar nr. 1330/62/2010

Pe rol judecarea cererii formulata de debitor SC C. E.T. B. SA, avand ca obiect introducerea concordatului preventiv.

La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta Constantinescu Marian pentru debitor SC SC C. E.T. B. SA Procedura legal indeplinita.

S-a facut referatul cauzei dupa care:

Reprezentantul debitorului depune delegatie de reprezentare si oferta pentru desemnarea conciliatorului provizoriu.

Nemaifiind alte cereri de formulat, instanta acorda cuvantul asupra cererii.

Reprezentantul debitorului solicita cererea asa cum a fost formulata, avand in vedere situatia de dificultate financiara in care se afla la acest moment.

JUDECATORUL SINDIC:

Constata ca la data de 16 02 2010 reclamantul debitor SC C. E.T. B. SA SA a solicitat deschiderea procedurii concordatului preventiv, prin cererea inregistrata sub nr.1330/62/2010.

Debitorul a invocat ca se afla in stare de dificultate financiara temporara si intentioneaza sa isi redreseze activitatea pe baza unui plan.

La dosarul cauzei reclamantul a depus inscrisuri.

Cererea a fost corespunzator timbrata cu taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.

Reclamantul a solicitat desemnarea unui conciliator, respectiv practicianul in insolventa T. E. SPRL.

In drept au fost invocate prevederile Legii nr.381/2009.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

Cererea de deschidere a procedurii concordatului preventiv este admisibila pentru urmatoarele considerente:

Art.1 din Legea nr.381/2009 prevede ca procedura prevazuta de prezenta lege se aplica persoanelor juridice care organizeaza o intreprindere aflata in dificultate financiara, fara a fi in stare de insolventa.

Din verificarile efectuate in aplicatia ECRIS a instantei la data pronuntarii prezentei se constata ca fata debitorul reclamant nu s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolventei.

In consecinta la data solutionarii cererii de deschidere a procedurii concordatului preventiv formulata de catre debitor, acesta nu se afla in insolventa de drept sau judiciara, adica constatata printr-o hotarare judecatoreasca executorie, potrivit prevederilor Legii nr.85/2006.

Procedura concordatului preventiv si a mandatului ad-hoc este aplicabila numai persoanelor juridice, care desfasoara o intreprindere, in sensul economic al termenului si care se afla intr-o stare de dificultate financiara.

Starea de dificultate financiara nu reprezinta starea de insolventa, asa cum aceasta este definita la art.3 din Legea nr.85/2006, cu formele specifice de insolventa iminenta si insolventa vadita.

Potrivit art.3 al.1 pct.1 lit.a si b din Legea nr.85/2006 insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.

Insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate cu fondurile banesti de care dispune la data scadentei.

Insolventa este vadita atunci cand, debitorul, dupa cca.30 zile de la scadenta, nu a platit datoria sa, catre unul sau mai multi creditori.

Potrivit prevederilor Legii nr.85/2006, art.27 si art.31, cererea pentru deschiderea procedurii insolventei debitorului poate fi formulata de catre debitor ori de catre creditori.

Pana la pronuntarea unei sentinte civile, de catre judecatorul sindic, de deschidere a procedurii insolventei, generala ori simplificata, fata de debitor poate exista o stare de insolventa de fapt.

Debitorul poate contesta starea de insolventa, potrivit art.33 alin.2 din Legea nr. 85/2006, ori creditorii pot face opozitie la cererea debitorului, conform art.32 din Legea nr.85/2006.

Ulterior insa pronuntarii de catre judecatorul sindic a unei sentinte ori incheieri executorii de deschidere a procedurii insolventei debitorului, starea de insolventa devine una de drept.

Legiuitorul a inteles prin adoptarea Legii nr.381/2009 sa acorde posibilitatea debitorilor care se afla intr-o dificultate financiara sa aibe la indemana un mecanism juridic, pentru inlaturarea acesteia.

Concordatul preventiv reprezinta o procedura voluntara, spre deosebire de procedura insolventei care este o procedura judiciara si obligatorie.

In consecinta, concordatul preventiv este un beneficiu acordat debitorului aflat in stare de dificultate financiara.

Acest beneficiu insa poate profita numai acelor debitori care nu se afla intr-o stare de insolventa constatata printr-o hotarare judecatoreasca executorie.

Judecatorul sindic constata ca debitorul, fata de declaratiile date pe propria raspundere si fata de constatarile prezentate mai sus, poate beneficia de procedura concordatului preventiv, prevazuta de Legea nr.381/2009.

In consecinta, judecatorul sindic va admite cererea si in consecinta va stabili desemnarea practicianului in insolventa CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENTA G. A., in calitate de conciliator, va stabili ca debitorul impreuna cu conciliatorul sa intocmeasca lista creditorilor debitorului si oferta de concordat preventiv care va cuprinde proiectul de concordat, va stabili ca debitorul sa procedeze la negocierea cu creditorii, ori convocarea unei adunari a acestora pentru supunerea aprobarii ofertei si ulterior va stabili ca debitorul/conciliatorul sa solicite judecatorului sindic, cel mai tarziu la data de 21 05 2010, constatarea ori omologarea concordatului, cu toate consecintele care deriva de aici.

PENTRU ACESTE CONSIDERENTE

IN NUMELE LEGII

DISPUNE

Admite cererea formulata de catre reclamantul debitor SC SC C. E.T. B. SA cu sediul in B., str.T. T., nr.6, judetul B. avand ca obiect deschiderea procedurii concordatului preventiv.

Constata ca debitorul se afla in stare de dificultate financiara.

In baza art.20 alin.2, 3 si 4 din Legea nr.381/2009,

Numeste conciliator provizoriu T. E. SPRL.

Stabileste ca in termen de 30 zile de la data pronuntarii prezentei conciliatorul, impreuna cu debitorul, sa elaboreze lista creditorilor si oferta de concordat preventiv.

Dispune notificarea ofertei de concordat preventiv creditorilor de catre conciliator.

Oferta de concordat preventiv va contine proiectul de concordat preventiv care va trebui sa cuprinda mentiunile prevazute de art.21 din Legea nr.381/2009.

Obliga debitorul sa indeplineasca impreuna cu conciliatorul procedura de negociere a ofertei de concordat cu creditorii, in termen de 30 zile de la depunerea la grefa instantei a ofertei de concordat, conform art.23 din Legea nr.381/2009.

Obliga debitorul, impreuna cu conciliatorul sa supuna aprobarii creditorilor oferta de concordat, conform art.24 din Legea nr.381/2009.

Stabileste termen limita pentru solicitarea de catre conciliator a constatarii/omologarii concordatului de catre judecatorul sindic data de 21 05 2010, conform art.26 din Legea nr.381/2009.

Irevocabila.

Pronuntata in sedinta publica, azi 17 02 2010.

Redactat RA 12.03.2010

Dact DD 15.03.2010

3 ex.