CONTESTAŢIE ÎMPOTRIVA MĂSURII DE NEÎNSCRIERE ÎN TABELUL CREDITORILOR
(Tribunalul Călăraşi, Sentinţa Comercială Nr. 158/18 Mai 2011)
Prin cererea formulată la această instanţă la data de 26.04.2011, creditoarea SC M SA, a formulat contestaţie împotriva măsurii luate de lichidatorul judiciar CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ – de neînscriere în tabelul creditorilor a creanţei sale în cuantum de 51.307,49 Euro.
În motivarea cererii, creditoarea a arătat că, între ea şi societatea debitoare au fost încheiate mai multe contracte de leasing având ca obiect transmiterea dreptului de folosinţă asupra mai multor bunuri proprietatea sa, în schimbul plăţii ratelor de leasing.
Mai arată creditoarea că aceste contracte de leasing au fost reziliate ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor de plată de către debitoare.
Se mai arată că printr-o adresă fără număr primită la data de 20.04.2011, lichidatorul judiciar CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENŢĂ -, i-a adus la cunoştinţă faptul că nu au fost înscrişi în tabelul definitiv întrucât cererea de înscriere la masa credală a fost depusă după termenul limită fixat de judecătorul sindic. Consideră că această soluţie adoptată de lichidatorul judiciar este netemeinică şi nelegală întrucât nu au fost notificaţi conform normelor legale aplicabile.
În dovedirea contestaţiei formulate, creditoarea a înţeles să se folosească de actele aflate la dosar.
Lichidatorul judiciar Cabinet Individual de – a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestaţiei formulată ca fiind neîntemeiată arătând că procedura de comunicare s-a realizat în conformitate cu prevederile legii, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 4154/04.09.2009, creditorii bugetari au fost notificaţi cu adresă cu confirmare de primire în vederea depunerii declaraţiilor de creanţă, procedura de publicare realizându-se şi printr-un ziar de circulaţie naţională.
Mai arată lichidatorul judiciar că termenul de admitere a cererilor de creanţă a fost stabilit la data de 23.10.2009, creditoarea formulând cerere de înscriere a creanţei sale la data de 04.06.2010, iar la data întocmirii tabelului preliminar al creanţelor nu a avut cunoştinţă de existenţa acestei creanţe şi de calitatea sa de creditoare, astfel că a apreciat creanţa ca fiind tardiv formulată transmiţând şi creditoarei prin adresă măsura de a nu fi acceptată în tabelul creditorilor, fiindu-i aplicabile prevederile art. 7 alin. 3 teza II, care statuează „ pentru creditorii care nu au putut fi identificaţi în lista prevăzută de art. 28 alin. (1) lit. c procedura notificării prevăzută la art. 61 va fi considerată îndeplinită dacă a fost efectuată prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă”.
Analizând actele existente la dosar în raport de contestaţia formulată de creditoarea SC M SA, tribunalul reţine următoarele:
Prin sentinţa comercială nr. -/F/26.08.2009 a Tribunalului Călăraşi s-a dispus deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitoarei SC M SRL desemnându-se administrator judiciar Cabinet Individual de Insolvenţă – şi stabilindu-se termenele prevăzute de art. 61-62 din Legea 85/2006, termenul de depunere a creanţelor fiind fixat la 23.10.2009 iar de depunere a tabelului preliminar al creditorilor la 21.11.2009.
Sentinţa comercială -/2009 a Tribunalului Călăraşi a fost publicată în Buletinul Procedurilor de insolvenţă nr. 4234/11.09.2009 (conform dovezii de comunicare de la pag. 82 din vol.I al dosarului).
De asemenea, notificarea prevăzută de art. 61 – 62 din Legea 85/2006 cu termenele stabilite prin sentinţa comercială nr. -/2009 a Tribunalului Călăraşi, a fost publicată de administratorul judiciar în Buletinul Procedurilor de insolvenţă nr. 4154/04.09.2009 (conform dovezii de comunicare aflată în vol. II al dosarului).
Din rapoartele întocmite de către administratorul judiciar Cabinet Individual de Insolvenţă -, rezultă că debitoarea nu a depus actele prevăzute de art. 28 alin. 1, astfel că administratorul judiciar nu a putut cunoaşte creditorii debitoarei SC M SRL, pentru a fi notificaţi în condiţiile art. 61 alin. 1 din Legea 85/2006.
Creditoarea SC M SA a formulat cerere de admitere a creanţei sale în prezenta cauză la data de 04.06.2010, cu mult peste data de 23.10.2009 – termenul stabilit prin sentinţa comercială nr. -/2009 a Tribunalului Călăraşi pentru depunerea cererilor de creanţă şi chiar după depunerea de către administratorul judiciar la 20.11.2009 a tabelului preliminar al creditorilor.
Potrivit art. 7 alin. 3 din Legea 85/2006, pentru creditorii care nu au fost identificaţi, procedura notificării prevăzută de art. 61 va fi considerată îndeplinită dacă a fost efectuată prin Buletinul Procedurilor de insolvenţă, iar potrivit art. 9 din acelaşi articol, publicarea actelor de procedură sau a hotărârilor judecătoreşti înlocuieşte de la data publicării lor,notificarea actelor de procedură efectuate individual faţă de participanţii la proces, acestea fiind prezumate a fi îndeplinite la data publicării.
Ori, sentinţa comercială -/2009 a Tribunalului Călăraşi prin care s-a deschis procedura insolvenţei SC M SRL şi s-a stabilit termenul pentru depunerea declaraţiilor de creanţă de creditori la 23.10.2009, a fost publicată în Buletinul Procedurilor de insolvenţă, respectându-se dispoziţiile art. 7 alin. 3 şi 9 din Legea 85/2006. În raport de aceste dispoziţii legale se prezumă că şi creditoarea SC M SA trebuia să cunoască atât deschiderea procedurii insolvenţei împotriva acestei debitoare, cât şi termenul în care trebuia să formuleze declaraţiile lor de creanţă.
Respectându-se în cauză dispoziţiile art. 7 din Legea 85/2006, această creditoare nu poate invoca în favoarea ei excepţia prevăzută de art. 76 din Legea 85/2006.
Faţă de aceste considerente, tribunalul urmează a respinge contestaţia formulată de creditoarea SC M SA împotriva măsurii lichidatorului judiciar de neincludere în tabelul creditorilor debitoarei SC M SRL – societate în insolvenţă a creanţei acestei creditoare.
1