Fond funciar. Acte exceptate de la controlul instanţei de contencios administrativ. Cerere privind anularea titlu­lui de proprietate. Competenţa judecătoriei


Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 180 din 29 ianuarie 1998 (dosar nr. 1742/1997)

Potrivit art. 2. lit. c din Legea nr.29/1990, nu pot fi atacate la instanţele de contencios administrativ actele administrative pentru desfiinţarea sau mo­dificarea cărora se prevede special prin lege, o altă procedură jurisdicţională.

O asemenea procedură a fost instituită în materia stabilirii dreptului de proprietate asupra terenurilor prin reconstituirea sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de pro­prietate prin dispoziţiile art. 11 alin. 5 şi următoarele din Legea fondului fun­ciar care stabilesc competenţa materială a judecătoriilor în a căror rază teri-

tonală se află terenurile.

Pe de altă parte, în conformitate cu dispoziţiile art. 1 pct. 2 din Codul de procedură civilă, judecătoriile judecă plângerile formulate împotriva hotărâ­rilor autorităţilor administraţiei publice cu activitate jurisdicţională şi ale al­tor organe cu astfel de activitate în cazurile prevăzute de lege.

Soluţionând în primă instanţă o acţiune prin care se cere anularea în parte a titlului de proprietate, Curtea de Apel a dat o hotărâre cu încălcarea compe­tenţei materiale a altei instanţe, respectiv a Judecătoriei Ploieşti, în a cărei ra­ză teritorială este situat terenul, ceea ce face ca, în conformitate cu dispoziţii­le art. 304 pct. 3 din Codul de procedură civilă, sentinţa să fie supusă casării.

Pentru cele ce preced, recursul se priveşte ca fondat şi urmează a fi ad­mis, va fi casată hotărârea atacată şi cauza va fi trimisă Judecătoriei Ploieşti, spre competentă soluţionare.