Fondul de lichidare. Condiţii în care poate fi utilizat. Faliment


Dispoziţiile art. 4 din Legea 64/1995R, privind posibilitatea utilizării fondului de lichidare, nu-şi găsesc aplicarea decât în măsura în care, în patrimoniul debitoarei, există bunuri care, prin lichidare, să justifice încercarea de atingere a scopului procedurii, de stingere a pasivului.

Întrucât este necontestată lipsa bunurilor, încât scopul procedurii nu mai poate fi atins, judecătorul-sindic a apreciat în mod just că se impune aplicarea dispoziţiilor art. 130 din Legea 64/1995, privind închiderea procedurii şi inutilitatea apelării la fondul de lichidare.

Prin sentinţa nr. 375 din 12 mai 2005, pronunţată de judecătorul-sindic, s-a admis cererea formulată de lichidatorul judiciar SC C V C SRL, în contradictoriu cu debitorul şi creditorii acestuia. S-a dispus închiderea procedurii de faliment privind pe debitorul SC V M SRL, cu consecinţa descărcării lichidatorului de îndatoriri şi responsabilităţi şi a radierii societăţii debitoare din registrul comerţului.

Pentru a hotărî astfel, judecătorul-sindic a reţinut că în cauză se impune aplicarea dispoziţiilor 130 din Legea 64/1995, deoarece în averea debitorului nu există bunuri.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs creditoarea AVAS.

Recursul este nefondat.

Critica referitoare la greşita apreciere asupra oportunităţii aplicării măsurii reglementate de art. 130 din Legea 64/1995, nu este fondată.

Dispoziţiile art. 4 alin. 4 din Legea 64/1995, privind posibilitatea utilizării fondului de lichidare pentru cheltuielile aferente procedurii, nu-şi găsesc aplicarea decât în măsura în care, în patrimoniul debitoarei, există bunuri care – prin lichidare – să justifice încercarea de atingere a scopului procedurii (prevăzut de art. 2), de stingere a pasivului.

Întrucât, în speţă, este necontestată lipsa bunurilor, situaţie în care scopul procedurii nu mai poate fi atins, judecătorul-sindic a apreciat în mod just că se impune aplicarea dispoziţiilor art. 130 din Legea 64/1995, privind închiderea procedurii.

Faţă de considerentele expuse, recursul va fi respins ca nefondat, potrivit art. 312 alin. 1 C.proc.civ.