Potrivit prevederilor O.U.G. nr. 24/1993, Reg. nr. 9/1996 privind constituirea şi funcţionarea fondurilor deschise de investiţii, Ordinul C.N.V.M. nr. 20/1996, Societatea de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest – S.A. – administrator de portofoliu al Societăţii de Investiţii Muntenia, autorizat de către C.N.V.M. – organul de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital, este îndreptăţită să introducă acţiuni şi să exercite căi de atac în numele şi pentru S.I.F. Muntenia, inclusiv să o reprezinte în faţa instanţelor de judecată.
Prin cererea înregistrată sub nr. 2831/2000, la Tribunalul Bucureşti – secţia comercială, Societatea de Investiţii Financiare Muntenia, prin mandatarul său autorizat – Societatea de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest – S.A., a solicitat, în contradictoriu cu S.C. “C.C.” – S.Â., anularea hotărârii adunării generale a acţionarilor din 15-16.03.2000, cu suportarea cheltuielilor de judecată aferente litigiului.
Prin sentinţa nr. 2293 din 12.04.2000, Tribunalul Bucureşti – secţia comercială a admis excepţia prematurităţii acţiunii în anularea hotărârii A.G.A. din data de 15-16.03.2000, cu consecinţa respingerii cererii ca prematură, din cuprinsul motivării hotărârii judecătoreşti rezultând respingerea ca nefondată
a excepţiei calităţii procesuale active a reclamantei, ambele excepţii fiind invocate de către pârâtă.
împotriva sentinţei a declarat apel reclamanta S.I.F. Muntenia, prin mandatarul său autorizat Societatea de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest – S.A.
Curtea de Apel Bucureşti a constatat că, în conformitate cu dispoziţiile art. 131 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, dreptul de a ataca în justiţie hotărârile adunării generale, contrare legii sau actului constitutiv, aparţine oricărui acţionar, care nu a luat parte la lucrările adunării, sau celor care au votat contra, fiind înserată această poziţie în procesul verbal al şedinţei.
în calitatea sa de acţionar al S.C. “C.C.” – S.A., care a fost determinată să se retragă de la lucrările adunării, astfel cum se susţine în motivarea cererii de chemare în judecată, situaţii necontestate, Societatea de Investiţii Muntenia are legitimare procesuală activă.
Societatea de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest – S.A. – administrator de portofoliu al Societăţii de Investiţii Muntenia, autorizat de către C.N.V.M. – organul de supraveghere şi reglementare a pieţii de capital, este îndrituită să introducă acţiuni şi să exercite căi de atac în numele şi pentru S.I.F. Muntenia, respectiv să o reprezinte în faţa instanţelor de judecată.
Prin dispoziţiile art. 131 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, legiuitorul a reglementat termenul până la care poate fi promovată acţiunea în anularea unei hotărâri A.G.A. -15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, nerespectarea acestuia fiind sancţionată cu decăderea din dreptul de a ataca hotărârea în justiţie, fiind incidente prevederile art. 103 alin. 1 C. pr. civ.
Nu există însă nici o reglementare care să interzică sesizarea instanţei cu o astfel de cerere, înaintea îndeplinirii formalităţilor de publicitate, care constituie, astfel cum rezultă din prevederile art. 130 alin. 4 din Legea nr. 31/1990, numai o condiţie menită să asigure opozabilitatea hotărârii adunării generale faţă de terţ.
Curtea de Apel Bucureşti a apreciat că dreptul reclamantei de a ataca în justiţie hotărârea adunării generale a acţionarilor S.C. “C.C.” – S.A. s-a născut la data la care această hotărâre si-a produs efectele respectiv la data adoptării sale. (Judecator Marioara Arhip)
(Secţia comercială, decizia nr. 8315917/2000)