Hotărâre a consiliului local de scoatere la licitaţie publică, în vederea închirierii, a unor terenuri care nu se aflau în patrimoniul comunei. Nulitate


Hotărârea consiliului local este nulă în situaţia în care, la momentul adoptării sale, terenurile scoase la licitaţie, în vederea închirierii nu erau în patrimoniul comunei.

(Secţia de administrativ, sentinţa nr. 780/1995)

Prin cererea înregistrată la acest tribunal sub nr. 727/4.09.1995, Prefectul Municipiului Bucureşti şi SA.l. solicită anularea hotărârii nr. 5/27.04.1995, adoptată de Consiliul Local al comunei Otopeni, SA.1, ca nelegală.

în motivarea acţiunii se arată că, prin actul atacat, autoritatea deliberativă a aprobat scoaterea la licitaţie publică, în vederea închirierii, a două terenuri din patrimoniul privat al comunei Otopeni, cu încălcarea prevederilor art. 115 din Legea nr. 69/1991, Hotărârii Guvernului nr. 113/1992 şi Hotărârii Guvernului nr. 556/1990.

La dosar s-a depus copia hotărârii atacate, expunerea de motive şi raportul la proiectul de hotărâre.

Pârâtul solicită respingerea acţiunii, arătând că terenul în cauză a fost expropriat potrivit Hotărârii Guvernului nr. 556/1990 şi, în această situaţie, aparţine comunei.

Totodată, pârâtul arată că prin Hotărârea Guvernului nr. 820/17.10.1990, terenul în cauză a trecut în administrarea consiliului local.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 820/17.10.1990, s-a aprobat transmiterea imobilelor reprezentând construcţii şi terenuri aferente situate în Sectorul Agricol Ilfov, proprietate a statului, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Bucureşti în administrarea consiliilor locale ale unor comune şi a oraşului Buftea din S.A.I., potrivit tabelelor anexă.

în art. 2 al acestei hotărâri a Guvernului se arată că predarea-primirea imobilelor transmise potrivit art. 1 se face pe bază de protocol încheiat între Consiliul Local al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale pe teritoriul cărora se află aceste imobile, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri.

Până în prezent nu s-a încheiat un astfel de protocol de predare-primire.

Tribunalul urmează a înlătura susţinerile pârâtului, ca neîntemeiate, întrucât se are în vedere dacă în momentul adoptării hotărârii erau sau nu îndeplinite cerinţele legale. Or, la data emiterii actului administrativ în discuţie, terenul nu a fost trecut încă în patrimoniul comunei şi nu putea face obiectul unei licitaţii publice.

Aşa fiind, tribunalul va admite acţiunea şi va anula hotărârea nr. 5/27.04.1995, adoptată de pârât, ca fiind nelegală.

Potrivit art. 274 Cod proc. civ., va obliga pârâtul la 500 lei cheltuieli de judecată către reclamant.