Hotărârea judecătorească trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii, motivele de fapt şi de drept pe care se sprijină, precum şi analizarea apărărilor formulate de părţi. In caz contrar, se impune casarea cu trimiterea cauzei spre rejudecare, conform art. 304 pct. 7 şi 10 şi art. 312 alin. 2 Cod proc. civ..
(Secţia de administrativ, decizia nr. 2.602/1998)
Prin sentinţa civilă nr. 16.422 bis/18.12.1997, pronunţată de Judecătoria sectorului 2 Bucureşti s-a respins plângerea formulată de S.C. “G.I.” – S.R.L. împotriva procesului verbal din 24.04.1997, încheiat de Administraţia Financiară sectorul 3 Bucureşti.
Prin procesul-verbal menţionat s-a constatat săvârşirea contravenţiei prevăzută de art. 6 din O.G. nr. 15/1996 şi s-a dispus amendarea cu 10.000.000 lei şi confiscarea sumei de 11.265.000 lei.
în motivarea sentinţei menţionate s-a reţinut că modalitatea de efectuare a plăţii se încadrează în excepţiile prevăzute de art. 5 din O.G. nr. 15/1996.
împotriva acestei sentinţe a declarat recurs contravenienta.
în motivarea cererii de recurs se arată că din considerentele şi dispozitivul conţinute de sentinţa civilă atacată nu rezultă că instanţa de fond s-a pronunţat şi asupra procesului verbal de contravenţie al Administraţiei Financiare a sectorului 3.
De asemenea, sentinţa civilă pronunţată de instanţa de fond nu cuprinde considerentele pentru care nu s-a luat în considerare faptul că modalitatea de efectuare a plăţii mărfii nu se încadrează în excepţiile prevăzute de art. 5 din O.G. nr. 15/1996, instanţa aplicând prevederile acestui articol, care se referă la plăţi ce se efectuează de persoane juridice şi nu de persoane fizice.
Recurenta mai invocă în cererea de recurs şi faptul că instanţa de fond a dat şi o apreciere eronată probelor administrate.
Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul constată că hotărârea instanţei de fond nu cuprinde motivele pe care se sprijină, nepronunţându-se asupra unor mijloace de apărare hotărâtoare pentru soluţionarea pricinii (chitanţele eliberate de Banca Comercială Română – Sucursala Câmpina, pe numele asociatului S.C. G., şi actele de la privind calitatea de asociat a lui D.I.).
Pe cale de consecinţă, tribunalul va admite recursul şi, în baza art. 304 pct. 7 şi 10 Cod proc. civ., va casa sentinţa civilă şi în fond va trimite cauza spre rejudecarea aceleiaşi instanţe.