Impozit pe dividende. Majorarea capitalului social al unei societăţi comerciale cu o sumă realizată din profitul net. Obligaţia societăţii de a plăti impozitul pe dividende


Adunarea generală a acţionarilor unei din 17 mai 1996 a hotărât majorarea capitalului social cu suma de 633.525.116 lei, care se va realiza prin distribuirea gratuită de acţiuni, ca urmare a încorporării în capital a profitului net din exerciţiile economico-finan-ciare precedente, respectiv din anii 1994 şi 1995.

Profitul este o formă de obţinută prin intermediul unor activităţi economice, iar societatea comercială respectivă a repartizat o parte din acest venit în scopul majorării capitalului social.

Potrivit art. 207 din Legea nr. 31/1990 (republicată), societatea pe acţiuni îşi va putea majora capitalul social, numai cu respectarea dispoziţiilor privitoare la constituirea societăţii, iar în art. 8 lit. d din aceeaşi lege, se prevede că la constituirea societăţii va fi înscris capitalul subscris şi va fi dat de fiecare acţionar în parte.

în cauză, mărirea capitalului social nu putea să fie făcută decât prin acordarea dividendelor cu care acţionarii să contribuie fiecare la majorarea capitalului social.

Termenul de dividende, potrivit art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1995, include orice distribuire în bani, ori în natură, în favoarea acţionarilor societăţii pe acţiuni, care se cuvine acţionarului proporţional cu numărul şi valoarea acţiunilor deţinute.

Or, distribuirea gratuită de acţiuni, ca urmare a încorporării în capital a profitului net, s-a efectuat proporţional cu cota de participare a fiecărui asociat la capitalul social.

împrejurarea că adunarea generală a acţionarilor a hotărât că o parte din profitul net al societăţii, în loc să fie repartizat sub formă de dividende, capătă destinaţia de sumă cu care să se majoreze capitalul social al societăţii, nu este de natură a scuti societatea de plata impozitului de 10 % prevăzut de art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1995, privitor la impozitul pe dividende.

Faţă de considerentele expuse mai sus, recursul D.G.F.P.C.F.S.M.B. urmează a fi admis, casată sentinţa atacată şi, în fond, a se respinge acţiunea formulată de societatea comercială.

(CSJ, s. cont. adm., dec. nr. 2516/1998, Dr. nr. 4/1999, p. 147)