Impozit pe profit. Camera de comerţ şi industrie. Persoană juri­dică Iară scop lucrativ. Realizarea de venituri din activităţi eco­nomice. Obligativitatea plăţii impozitului pentru veniturile obţi­nute din această activitate


Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 725 din 20 martie 1998 (dosar nr. 2194/1997)

Camera de Comerţ şi Industrie “Oltenia” este constituită în baza Decre- tului-lege nr. 138/1990, ca organizaţie autonomă destinată promovării intere­selor membrilor ei pentru dezvoltarea comerţului şi industriei şi deci poate fi caracterizată ca persoană juridică fără scop lucrativ.

Potrivit art. 1 alin. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 70/1991, veniturile şi cheltuielile persoanelor juridice fără scop lucrativ care se iau în calcul la determinarea profitului impozabil sunt numai cele aferente activităţilor eco­nomice desfăşurate cu scopul obţinerii de profit.

Cum din anexa nr. 1 la procesul-verbal nr. 1952/11.11.1995 rezultă că în perioada în litigiu, respectiv ianuarie – septembrie 1995, reclamanta a înca­sat dobânzi la depozitele şi disponibilităţile aferente atât veniturilor cu carac­ter neeconomic, cât şi veniturilor rezultate din activităţi cu caracter econo­mic (dactilografierea de acte, efectuarea de copii xerox, activităţi de consul­tanţă, organizarea de cursuri), în mod justificat organul de control financiar a procedat la defalcarea lor, calculând impozitul pe profit pentru cea de a doua categorie de venituri.

în consecinţă, recursul declarat de pârâtă fiind întemeiat, urmează a fi admis, a se casa hotărârea atacată şi în fond a se respinge acţiunea formulată de Camera de Comerţ şi Industrie “Oltenia” – Craiova, ca nefondată.

Impozit pe profit. Majorări de întârziere. Achitarea impozitului pe profit anterior datei de 31 decembrie 1996. Scutire de plata majorărilor

Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de contencios administrativ, decizia nr. 782 din 27 martie 1998 (dosar nr. 1787/1996)

Prin dispoziţiile art. 4 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/1996 s-a stabilit că majorările de întârziere prevăzute la art. 3 alin. 1, precum şi do­bânzile datorate potrivit legii, se scutesc integral de la plată, dacă debitele restante la 31 decembrie 1995, care le-au generat, reprezentând impozite, taxe, contribuţii sau alte venituri bugetare, au fost achitate până la data intrării în vigoare a ordonanţei sau se vor achita până la 31 decembrie 1996.

în cauză, debitul intimatei-reclamante în valoare de 2.148.993 lei, repre­zentând impozitul pe profit, a fost achitat la bugetul de stat, după pronunţarea sentinţei, cu ordinul de plată nr. 78 din 27 decembrie 1996, depus ca act nou în recurs.

Ca atare, fără temei recurenta pretinde că, nefiind lichidat debitul anteri­or datei de 31 decembrie 1996, prevăzută în norma juridică precizată, socie­tatea comercială ar trebui ţinută să răspundă şi pentru majorările de întâr­ziere.

Faţă de considerentele expuse şi având în vedere că nici din oficiu nu se constată temeiuri de casare a sentinţei, urmează a se dispune respingerea re­cursului ca nefondat.