Încheiere comercială
Sechestru
În ce priveşte bunul asupra căruia se solicită înfiinţarea sechestrului asigurător, instanţa stabileşte că art.907 alin.1 Cod comercial, care face referire doar la bunuri mobile, este implicit modificat de disp.art.591 alin.1 teza I Cod proc.civilă, text potrivit căruia solicitarea înfiinţării sechestrului asigurător se poate face şi asupra imobilelor debitorului.
(Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. com. şi de cont. adm., înch. nr. 279/25 iunie 2009, nepublicată)
Prin cererea înreg. sub nr. de mai sus reclamanta-creditoare SC M. G. SRL Anieş a solicitat să se dispună înfiinţarea unui sechestru asigurător asupra apartamentului proprietatea pârâtei-debitoare SC E. ERC T. SRL Bucureşti, imobil situat în Bucureşti, S. U. înscris în c.f.56404 Bucureşti nr. cadastral/topo 217/96, cu motivarea că proprietara acestui imobil îi datorează suma de 125.326,29 euro, echivalent a 525.406 lei, cu titlu de preţ neachitat şi că a formulat acţiune în justiţie pentru obţinerea unui titlu, dosarul fiind înregistrat sub nr.,1311/112/2009 pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud.
Analizând actele dosarului, instanţa constată că pe rolul tribunalului se află înregistrat dos.nr.1311/112/2009, prin care reclamanta a chemat în judecată pe pârâta SC E. ERC T. SRL solicitând să se emită ordonanţă de plată pentru încasarea sumei de 525.406 lei, echivalentul datoriei de 125.362,29 euro, preţ neachitat, precum şi dobândă comercială, astfel că este îndeplinită condiţia prevăzută de art.907 Cod comercial şi art.591 alin.1 Cod proc.civilă, aceea ca pe rolul instanţei să se afle înregistrată un litigiu comercial.
Creditoarea a dovedit că are o creanţă constatată prin act scris şi că aceasta este exigibilă.
În ce priveşte bunul asupra căruia se solicită înfiinţarea sechestrului asigurător, instanţa stabileşte că art.907 alin.1 Cod comercial, care face referire doar la bunuri mobile, este implicit modificat de disp.art.591 alin.1 teza I Cod proc.civilă, text potrivit căruia solicitarea înfiinţării sechestrului asigurător se poate face şi asupra imobilelor debitorului. Aplicabilitatea art.591 Cod proc.civilă, se justifică prin prisma disp.din art.907 alin.1 Cod comercial, care face trimitere la textul art.614 şi urm.Cod proc.civilă, text care actualmente se identifică prin art.591 Cod proc.civilă. În justificarea acestui punct de vedere, instanţa face trimitere şi la disp.art.721 Cod proc.civilă, potrivit cărora disp.Codului de procedură civilă alcătuiesc procedura de drept comun în materie civilă şi comercială.
În raport de toate cele de mai sus, instanţa urmează să admită cerere de înfiinţare a sechestrului asigurător în baza textelor legale anterior indicate, cu menţiunea că sechestrul asigurător nu va putea fi ridicat decât dacă debitorul va consemna suma datorată, dobânda şi cheltuielile pentru care se va înfiinţa acest sechestru.