ÎNCHIDEREA PROCEDURII. FAZA PREALABILĂ. NOTIFICARE. OBIECŢIUNI. FAZA SOLUŢIONĂRII OBIECTIUNILOR. RECURS. RECALIFICARE CA OBIECŢIUNE


Conform art. 121. în formularea sa anterioară O.G. nr. 38/2002, închiderea procedurii va fi notificată de judecătorul-

sindic debitorului, tuturor creditorilor şi camerei de comerţ şi industrie teritoriale. în termen de 10 zile de la primirea notificării cei interesaţi vor putea formula obiecţiuni, pe care judecătorul- sindic le va soluţiona deodată, printr-o sentinţă, într-o şedinţă ţinută în termen de cel mult 30 de zile de la emiterea notificării.

Rezultă din textul citat că închiderea procedurii comportă două faze : în prima fază, judecătorul-sindic pronunţă o încheiere, fără citarea părţilor, prin care dispune închiderea procedurii şi această încheiere este notificată atât debitorului cât şi tuturor creditorilor şi camerei de comerţ şi industrie; încheierea este atacabilă cu obiecţiune, în termen de 10 zile de către destinatarii notificării; în cea de-a doua fază, dacă s-au înregistrat obiecţiuni, judecătorul-sindic pronunţă o sentinţă prin care soluţionează obiecţiunile şi această sentinţă este atacabilă cu recurs (art. 121 din Legea nr. 64/1995).

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 1627 din 30 septembrie 2003

Prin sentinţa civilă nr. 3013 din 10 iulie 2003, pronunţată de judecătorul-sindic în dosar nr. 1858/1997 s-a admis cererea lichidatorului desemnat în procedura de faliment al debitorului S.C. Mezcarp S.R.L. Gârbău, s-a încuviinţat planul de distribuire propus de lichidator, s-a aprobat raportul final şi bilanţul general şi s-a dispus închiderea procedurii în baza art 117 din Legea nr. 64/1995, cu consecinţa radierii debitorului din Registrul Comerţului.

Judecătorul-sindic a reţinut în esenţă că lichidatorul a depus planul de distribuire a sumelor, raportul final şi bilanţul general ca urmare a lichidării tuturor bunurilor din averea debitorului şi că faţă de raport şi plan nu au fost formulate obiecţiuni de către creditor, situaţie în care planul şi raportul precum şi bilanţul final vor fi aprobate şi se va dispune închiderea procedurii de lichidare.

Sentinţa judecătorului-sindic a menţionat că este atacabilă cu recurs în 15 zile de la comunicare.

împotriva sentinţei a declarat recurs, în termenul legal, creditorul Credit Bank S.A.

în motivarea recursului se susţine că greşit a fost închisă procedura, care trebuia să fie continuată asupra bunurilor administratorilor societăţii care prin sentinţa civilă nr. 3484 din 11 iunie 2002 a Tribunalului Cluj au fost obligaţi, în calitate de administratori ai societăţii debitoare, în temeiul art. 124 al Legii nr. 64/1995 în solidar la plata sumelor de bani menţionate în dispozitivul sentinţei.

în şedinţa publică din 30 octombrie 2003 curtea de apel, din oficiu, conform art. 306 alin. (2) C.pr.civ., a pus în discuţie recalificarea recursului drept obiecţiune şi trimiterea acesteia spre competentă soluţionare judecătorului-sindic, conform prevederilor art. 121 al Legii nr. 64/1995.

Examinând recursul sub aspectul recalificării sale ca fiind obiecţiune, curtea de apel constată următoarele:

Conform art. 121, în formularea sa anterioară O.G. nr. 38/2002, închiderea procedurii va fi notificată de judecătorul- sindic debitorului, tuturor creditorilor şi camerei de comerţ şi industrie teritoriale. în termen de 10 zile de la primirea notificării cei interesaţi vor putea formula obiecţiuni, pe care judecătorul- sindic le va soluţiona deodată, printr-o sentinţă, într-o şedinţă ţinută în termen de cel mult 30 de zile de la emiterea notificării.

Rezultă din textul citat că închiderea procedurii comportă două faze: în prima fază, judecătorul-sindic pronunţă o încheiere, fără citarea părţilor, prin care dispune închiderea procedurii şi această încheiere este notificată atât debitorului cât şi tuturor creditorilor şi camerei de comerţ şi industrie; încheierea este atacabilă cu obiecţiune, în termen de 10 zile de către destinatarii notificării; în cea de-a doua fază, dacă s-au înregistrat obiecţiuni, judecătorul-sindic pronunţă o sentinţă prin care soluţionează obiecţiunile şi această sentinţă este atacabilă cu recurs.

în speţă, confbrmându-se dispozitivului sentinţei judecătorului- sindic, creditorul a declarat recurs dar curtea de apel recalifică actul juridic ca fiind obiecţiune, deoarece nu se poate trece peste o etapă procedurală reglementată explicit în textul art. 121 al Legii nr. 64/1995. Obiecţiunea va fi trimisă judecătorului-sindic spre competentă soluţionare. (Judecător Ion Turcu)