Închiderea procedurii insolvenţei. Angajarea răspunderii personale a administratorului. Condiţiile angajării răspunderii personale în cazul contabilităţii fictive. Procedură civilă şi penală (căi de atac, competenţe etc.)


196

30.06.2009

Procedura civila si penala

Închiderea procedurii insolvenţei. Angajarea răspunderii personale a administratorului. Condiţiile angajării răspunderii personale în cazul contabilităţii fictive.

Art. 131 alin. 1 din „În orice stadiu al procedurii prevăzute de prezenta lege, dacă se constată că nu există bunuri în averea debitorului, ori că acestea sunt insuficiente pentru a acoperii cheltuielile administrative şi nici un creditor nu se oferă să avanseze sumele corespunzătoare, judecătorul sindic va da o sentinţă de închidere a procedurii, prin care se dispune şi radierea debitorului din Registrul în care este înmatriculat”.

Art. 138 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 „În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu disp. art. 59 alin. 1 sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una din următoarele fapte: …litera d) au ţinut o fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea”.

Prin sentinţa comercială nr. 642 din 02.12.2008 a fost admisă cererea lichidatorului judiciar, în temeiul art.107 lit. D raportat la art. 3 pct. 25 şi art. 1alin. 2 lit. c, pct. 4 din Legea privind procedura insolvenţei, dispunân-du-se deschiderea procedurii simplificate a falimentului împotriva debitorului SC V. SRL, cu sediul în Giurgiu,str. Tineretului, bl.19 C/613, ap.13, judeţul Giurgiu, înregistrat în sub nr. J 52/35/1996,cod fiscal 8088742.

A fost ridicat dreptul de administrare al debitoarei.

A fost numit în calitate de lichidator judiciar Societatea profesională Management Consult SPRL cu sediul în Giurgiu, str. G-ral Berthelot, bl. 79,sc.A.ap.2, judeţul Giurgiu, cod identificare fiscală 205525870, nr. de înregistrare în tabloul practicienilor în insolvenţă RSP 0080, cu obligarea la îndeplinirea tuturor atribuţiilor expres prevăzute de lege.

Pentru a se pronunţa astfel judecătorul sindic a reţinut că prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe creditorul AFP a solicitat deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei împotriva debitorului, invocând existenţa unei creanţe certe, lichide şi exigibile în cuantum de 10.404 lei reprezentând creanţe datorate bugetului general consolidat, conform titlurilor executorii depuse la dosarul cauzei.

Tribunalul a constatat cererea creditorului întemeiată, certă, lichidă şi exigibilă, aşa cum rezultă din înscrisurile aflate la dosarul cauzei, respectiv titlurile executorii emise de creditor, neachitate de debitor de mai mult de 30 de zile, ceea ce a creat prezumţia că debitorul se află în stare de insolvenţă.

S-a reţinut că debitoarea a fost dizolvată prin efectul legii 31/1990.

Creditorul AFP a depus la dosar cerere de înscriere a creanţei în tabelul preliminar cu suma de 10.899 lei, reprezentând creanţă şi accesorii până la data de 2.12.2008, data deschiderii procedurii insolvenţei.

La data de 10.02.2009 s-a depus la dosar raportul asupra cauzelor insolvenţei prin care lichidatorul judiciar a constatat că debitorul nu are bunuri, sediul nu poate fi identificat, administratorul nu poate fi găsit, creanţa provenind din neplata impozitului pe salarii, TVA ceea ce denotă că nu s-a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea.

Lichidatorul judiciar a depus la dosarul cauzei cerere motivată privind angajarea răspunderii personale a fostului administrator T.C., acesta legal citat nu s-a prezentat şi nu a formulat întâmpinare.

La termenul din 5 mai 2009 lichidatorul judiciar a depus la dosar raportul final şi bilanţul de lichidare ce a fost supus aprobării creditorului AFP prin procesul verbal încheiat la 18.06.2009, acesta fiind aprobat de singurul creditor al debitorului.

Verificând actele şi lucrările dosarului tribunalul a constatat că debitorul SC V. SRL înregistrează datorii la bugetul statului în sumă de 10.899 lei reprezentând impozit pe salarii, TVA, şi nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea.

Dispoziţiile art. 138 alin. 1 litera d) prevăd expres faptul că în cazul în care debitorul nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea, se angajează răspunderea personală a administratorului. Se reţine şi faptul că administratorul nu s-a prezentat în cursul procesului pentru a-şi formula vreo apărare, în sensul de a infirma susţinerile făcute de lichidator în cuprinsul raportului întocmit.

Astfel Tribunalul a admis cererea de angajarea răspunderii personale a fostului administrator care nu a fost de găsit şi care nu a dat dovadă de responsabilitate în ceea ce priveşte bunul mers al societăţii şi nu şi-a achitat datoriile la bugetul de stat.

Tribunalul a închis procedura falimentului în temeiul art. 131 din legea insolvenţei.

1