Creditorii sunt în termen pentru depunerea creanţei proprii, atâta vreme cât, pentru categoria de creditori din care fac parte, respectiv cea a creditorilor care nu au putut fi identificaţi în lista prevăzută de art.28 alin.1 lit.c din Legea nr.85/2006, legiuitorul a înţeles să prezume cunoaşterea deschiderii procedurii şi a termenului de depunere a declaraţiei de creanţă din Buletinul procedurilor de . În consecinţă, legiuitorul a prezumat că nepublicarea deschiderii procedurii de insolvenţă în Buletinul procedurilor de insolvenţă echivalează cu necunoaşterea stadiului procedurii şi constituie o împrejurare care să conducă la prelungirea termenelor de depunere a creanţei.
Sentinţa nr. 299/F/23.02.2012 pron. în dosar nr. 1572/1259/2011/a1
La data de 12.12.2011, a fost înregistrată contestaţia creditorului SC M SRL împotriva tabelului preliminar şi înscrierea în tabelul de creanţe asupra debitorului SC C SRL,a creanţei certe, lichide şi exigibile în sumă de 9990 lei ,c/valoare facturi fiscale neachitate.
S-a arătat în motivarea contestaţiei că societatea creditoare nu a fost notificată în condiţiile art.61 din Legea nr.85/2006 şi a fost în imposibilitatea obiectivă de a depune declaraţie de creanţă în termenul stabilit prin hotărârea de deschidere a procedurii insolvenţei. Astfel, s-a susţinut că lichidatorul judiciar a avut posibilitatea analizării contractului , SC M SRL fiind un creditor cunoscut, iar în situaţia în care s-ar invoca necunoaşterea calităţii de creditor, s-a arătat că notificarea deschiderii procedurii insolvenţei nu a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.
Având în vedere motivele expuse, că cererea de creanţă nu a fost supusă verificării de către lichidatorul judiciar în condiţiile art. 66 din lege, instanţa califică acţiunea drept cerere de repunere în termen şi de înscriere în tabelul de creanţe asupra debitorului SC C SRL a creanţelor menţionate, conform art. 84 din Legea insolvenţei.
Examinând cererile astfel formulate, judecătorul sindic reţine următoarele:
Prin încheierea din data de 29.09.2011 s-a deschis procedura simplificată de insolvenţă a debitorului, stabilindu-se termenele pentru depunerea declaraţiilor de creanţă, verificarea creanţelor, întocmirea tabelului preliminar, soluţionarea contestaţiilor la tabel şi întocmirea tabelului definitiv.
S-a stabilit ca dată limită pentru depunerea declaraţiilor de creanţă 11.11.2011, lichidatorul judiciar urmând să publice în Buletinul procedurilor de insolvenţă o notificare în acest sens şi totodată să notifice toţi creditorii cunoscuţi ai debitoarei.
Conform art.76 alin.1 teza I din Legea nr.85/2006: „Cu excepţia cazului în care notificarea deschiderii procedurii s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 7, titularul de creanţe anterioare deschiderii procedurii, care nu depune cererea de admitere a creanţelor până la expirarea termenului prevăzut la art. 62 alin. (1) lit. b), va fi decăzut, cât priveşte creanţele respective, din dreptul de a fi înscris în tabelul creditorilor şi nu va dobândi calitatea de creditor îndreptăţit să participe la procedură.”
Notificarea prevăzută de art. 61 din Legea insolvenţei a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 549 la data de 16.01.2012, dată ulterioară tuturor termenelor stabilite în procedură, iar la dosar nu s-a depus dovada notificării individuale a creditorilor şi nici a publicării unui anunţ cu privire la deschiderea proceduii, într-un ziar de largă circulaţie, astfel cum s-a dispus prin încheierea de deschidere a procedurii.
În această situaţie, judecătorul sindic apreciază că în cauză este aplicabilă situaţia de excepţie, prevăzută de 76 alin.1 teza I din Legea nr.85/2006 .
Creditorii sunt în termen pentru depunerea creanţei proprii, atâta vreme cât, pentru categoria de creditori din care fac parte, respectiv cea a creditorilor care nu au putut fi identificaţi în lista prevăzută de art.28 alin.1 lit.c din Legea nr.85/2006, legiuitorul a înţeles să prezume cunoaşterea deschiderii procedurii şi a termenului de depunere a declaraţiei de creanţă din Buletinul procedurilor de insolvenţă. În consecinţă, legiuitorul a prezumat că nepublicarea deschiderii procedurii de insolvenţă în Buletinul procedurilor de insolvenţă echivalează cu necunoaşterea stadiului procedurii şi constituie o împrejurare care să conducă la prelungirea termenelor de depunere a creanţei.
Pentru considerentele menţionate , în baza taxtelor de lege invocate, judecătorul sindic a admis acţiunea,
de înregistrare a cererii de admitere a creanţelor asupra debitorului SC C SRL şi a dispus lichidatorului judiciar analizarea cererii de creanţă formulată , având în vedere prevederile art. 76 alin.1 teza I din Legea nr. 85/2006, şi depunerea la instanţă a unui tabel suplimentar de creanţe.