Lipsă sediu. Calea legală corectă a creditorului. Dizolvare sau intrarea în procedura simplificată, în temeiul Legii nr. 85/2006


Legea nr. 31/1990, art. 237 alin. (1) lit. c)

Legea nr. 85/2006

Dacă există doar motive de dizolvare a unei societăti cornerciale, respectiv lipsa sediului cunoscut îşi găsesc aplicarea normele generale prevăzute de legea societăţilor comerciale. în măsura în care se invocă, însă, şi starea de , dizolvarea societăţii se analizează în conformitate cu normele procedurii speciale reglementate de Legea nr. 85/2006, conform principiului specialia generalibus derogant.

C.A. Craiova, Secţia comercială, decizia nr. 908/2009,

Jurindex

Prin sentinţa nr. 199 din 8 aprilie 2009, pronunţată de judecătorul sindic de la Tribunalul Mehedinţi s-a respins cererea formulată de cre-ditoarea Administraţia Finanţelor Publice D.T.S. privind deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva debitoarei SC E. 2007 SRL DTS.

Pentru a hotărî astfel, judecătorul sindic a reţinut că debitoarea are ca asociat unic pe cetăţeanul chinez I.K., aşa cum reiese din adresa nr. 5426/2009 a Oficiului Registrului Comerţului. Creditoarea Administraţia Finanţelor Publice D.T.S. a susţinut că a încercat recuperarea creanţei sale dar a constatat că societatea nu mai funcţionează la sediul declarat, iar poliţia a comunicat că cetăţeanul chinez nu figurează cu domiciliul pe teritoriul României. Ca urmare, devin incidente dispoziţiile art. 237 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, referitoare la dizolvarea societăţii, şi nicidecum cele ale legii privind procedura insolvenţei.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs creditoarea Administraţia Finanţelor Publice D.T.S., care a invocat nelegalitatea şi a susţinut că acţiunea promovată în cauză s-a întemeiat pe prevederile art. 1 şi 2 din Legea nr. 85/2006, potrivit cărora se impunea deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei. Chiar dacă se poate cere dizolvarea şi în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 31/1990, în cauză s-a cerut aplicarea procedurii insolvenţei.

La dosar nu s-a depus întâmpinare.

Examinând actele şi lucrările cauzei, Curtea găseşte recursul fondat.

Dacă există doar motive de dizolvare a unei societăţi comerciale, respectiv lipsa sediului cunoscut ori împrejurarea că asociaţii au dispărut sau nu se cunosc domiciliul sau reşedinţa acestora, îşi găsesc aplicarea normele generale prevăzute de legea societăţilor comerciale.

In măsura în care se invocă, însă, şi starea de insolvenţă, dizolvarea societăţii se analizează în conformitate cu normele procedurii speciale reglementate de Legea nr. 85/2006.

In speţă, creditoarea Administraţia Finanţelor Publice D.T.S. a solicitat în mod expres deschiderea procedurii insolvenţei şi a motivat acţiunea în raport de cerinţele acestei legi speciale, respectiv cele referitoare la caracterul şi cuantumul creanţei şi cele privind starea de insolvenţă a debitoarei.

De altfel, chiar dacă cerinţele prevăzute de cele două legi s-ar fi suprapus, aşa cum greşit s-a reţinut în considerentele sentinţei recu-rate, legea specială s-ar fi aplicat înaintea celei generale, conform principiului specialia generalibus derogant.

Ca urmare, cererea formulată de creditoarea Administraţia Finanţelor Publice D.T.S. în cauză se examinează în conformitate cu normele speciale ale Legii nr. 85/2006 şi se găseşte fondată.

Potrivit art. 1 alin. (2) lit. c) pct. 3 şi 4 din Legea nr. 85/2006, împotriva debitorilor aflaţi în stare de insolvenţă, care sunt comercianţi, fac parte din categoriile prevăzute la alin. (1) şi în cazul cărora: administratorul nu poate fi găsit (pct. 3) şi sediul nu mai există sau nu

corespunde adresei din (pct. 4), se aplică procedura simplificată.

Faţă de considerentele expuse, Curtea găsind criticile fondate, potrivit art. 304 pct. 9 C. proc. civ., a admis recursul şi, conform art. 312 alin. (3) C. proc. civ., a modificat sentinţa atacată, în sensul că a admis cererea formulată de creditoarea Administraţia Finanţelor Publice D.T.S. şi a dispus deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei împotriva debitoarei SC E. 2007 SRL D.T.S., în temeiul dispoziţiilor art. 33 alin. (6) din Legea nr. 85/2006, cu consecinţa trimiterii cauzei la judecătorul sindic în vederea desemnării lichidatorului provizoriu şi luării măsurilor prevăzute de art. 61 din Legea nr. 85/2006.