Prin decizia nr. 2665 din 9.05.2001, Curtea Supremă de Justiţie – Secţia comercială a admis recursul declarat de reclamantă împotriva deciziei pronunţate în apel, a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei de fond, respectiv Tribunalului Braşov.
în motivarea soluţiei, s-a reţinut că tranzacţia a cărei anulare se cere, consfinţită prin sentinţa nr. 139/1999 a Tribunalului Bucureşti, a fost încheiată între reclamantă societate comercială şi S.C. Bancorex S.A. Bucureşti.
Prin această tranzacţie s-a stins litigiul privind pretenţiile reclamantei.
Ca urmare a Ordonanţei Guvernului nr. 39/1999, astfel cum a fost modificată şi completată, S.C. Bancorex S.A. a fuzionat, prin absorbirea acestei bănci de Banca Comercială Română.
în conformitate cu prevederile art. 235 din Legea nr. 31/1990, republicată, fuziunea are ca efect dizolvarea, fără lichidare, a societăţii care îşi încetează existenţa şi transmiterea universală a patrimoniului său către societatea care o absoarbe, în starea în care se găseşte la data fuziunii.
în scopul creşterii fondului de solvabilitate a sistemului bancar, precum şi a credibilităţii acestuia, Ordonanţa Guvernului nr. 39/1999 a prevăzut şi unele măsuri de restructurare a Bancorex S.A., printre care predarea creanţelor neperformante către Agenţia de Valorificare a Activelor Bancare.
Tranzacţia încheiată nu are natura unor creanţe neperformante, aceasta, respectiv drepturile şi obligaţiile decurgând din ea, fiind transmisă Băncii Comerciale Române, care în prezent se substituie băncii absorbite (decizia nr. 2665 din 9.05.2001, pronunţată de Curtea Supremă de Justiţie).