Nerespectarea planului de reorganizare. Intrarea în faliment. Acordul adunării creditorilor


Legea nr. 85/2006, art. 105

în situaţia în care debitorul nu se conformează planului de reorganizare sau desfăşurarea activităţii aduce pierderi averii sale, administratorul judiciar, comitetul creditorilor sau oricare dintre creditori, precum şi administratorul special pot solicita oricând judecătorului-sindic să aprobe intrarea în faliment, în condiţiile art. 107 şi urm.

Din interpretarea acestui text de lege nu rezultă faptul că este obligatorie aprobarea adunării creditorilor în vederea intrării în faliment în cazul în care cererea este formulată de către administratorul judiciar.

C.A. Bucureşti, s. a Vl-a civ., dec. nr. 434 din 17 februarie 2012, nepublicată

Prin sentinţa comercială nr. 7115 din 11 octombrie 2011 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a Vll-a comercială a fost admisă propunerea administratorului judiciar AEG C. I.P.U.R.L. privind intrarea în faliment în procedura generală a debitoarei SC E.C.I. SRL. Pentru a pronunţa această sentinţă, judecătorul-sindic a reţinut, în esenţă, faptul că debitoarea nu a respectat programul de plată cuprins în planul de reorganizare pe care l-a elaborat în colaborare cu administratorul judiciar, nefacând nicio plată către creditorii participanţi la procedură timp de aproape un an de la confirmarea planului, deşi scadenţele de plată lunare stabilite prin program s-au împlinit.

împotriva sentinţei a formulat recurs debitoarea.

Recurenta consideră că soluţia instanţei de fond privind intrarea în faliment a debitoarei este nelegală şi netemeinică pentru următoarele motive: administratorul judiciar a solicitat intrarea în faliment a debitoarei, fară a avea acordul adunării generale a creditorilor; la dosarul cauzei existau 3 contestaţii formulate la tabelul preliminar de creanţe care nu au fost soluţionate până la data intrării în faliment.

Curtea constată că recursul este nefondat pentru următoarele considerente: potrivit art. 105 alin. (1) din Legea nr. 85/2006, în situaţia în care debitorul nu se conformează planului de reorganizare sau desfăşurarea activităţii aduce pierderi averii sale, administratorul judiciar, comitetul creditorilor sau oricare dintre creditori, precum şi administratorul special pot solicita oricând judecătorului-sindic să aprobe intrarea în faliment, în condiţiile art. 107 şi urm. Din interpretarea acestui text de lege nu rezultă faptul că este necesară, în mod obligatoriu, aprobarea adunării generale a creditorilor în vederea intrării în faliment, astfel cum susţine recurenta. Intrarea în faliment este aprobată de către judecătorul-sindic, la cererea oricărei persoane enumerate la art. 105 alin. (1) care poate solicita acest lucru în orice moment ulterior aprobării planului de reorganizare dacă debitorul nu se conformează planului sau desfăşurarea activităţii duce la pierderea averii debitoarei.

In speţă, administratorul judiciar a constatat, în urma rapoartelor întocmite, faptul că debitoarea nu a respectat planul de reorganizare, în sensul că nu a efectuat nicio plată, astfel cum s-a angajat. Convocarea adunării generale a creditorilor este dispusă doar în scopul prezentării măsurilor luate de către debitor şi/sau administratorul judiciar pc parcursul derulării planului de reorganizare, pentru discutarea efectelor acestor măsuri şi eventual

pentru propunerea altora, la cererea comitetului creditorilor (art. 106 din Legea nr. 85/2006). Existenţa unor contestaţii nesoluţionate până la data intrării în faliment nu este de natură să împiedice măsura dispusă, susţinerile recurentei fiind lipsite de relevanţă în această fază a procedurii insolvenţei. Atâta vreme cât planul de reorganizare nu a fost respectat de către debitoare în sensul că nu a respectat niciunul din termenele de plată prevăzute, este obligaţia administratorului judiciar să sesizeze judecătorul-sindic cu o cerere de intrare în faliment, fară a avea aprobarea adunării generale a creditorilor, indiferent de cauzele obiective învederate către debitoare.