Obligaţia de remediere a defecţiunilor. Competenţă materială. Competenţă materială


Începând cu data de l.l0.20l0, procesele şi cererile cu profesionişti până la valoarea de peste 500.000 lei prevăzute la litera b, precum şi cele al căror obiect este neevaluabil în bani, sunt de competenţa judecătoriilor care vor judeca în primă instanţă aceste cereri.

Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. II civ., de cont. adm. şi fisc., sent. nr. 97/27 ianuarie 2012

Prin acţiunea înregistrată la acest tribunal sub numărul de mai sus, din data de 09.l2.20ll, reclamanta S.C. RP SRL Bistriţa a solicitat să fie obligată pârâta S.C. GT R SA Bucureşti, să remedieze în mod gratuit defecţiunile intervenite la telefonul mobil marca IPHONE 4 32GB cu nr. de identificare IMEI l2541001498772 sau să înlocuiască produsul cu un altul de acelaşi fel, în cazul în care nu poate fi reparat, precum şi să fie obligată pârâta să-i pună la dispoziţie un telefon mobil de aceeaşi marcă până la data rezolvării garanţiei produsului menţionat, ori înlocuirea acestuia.

Instanţa constată că într-adevăr competenţa materială de soluţionare a cauzei revine judecătoriei, însă în considerarea dispoziţiilor art. l şi art. 2 pct. l C.pr.civ, întrucât art. 2 pct. l lit. a a fost abrogat de art. 2l9 din L.7l/20ll privind punerea în aplicare a Codului civil, intrat în vigoare începând cu l.l0.20ll, şi nu în considerarea temeiului de drept invocat de către pârâtă.

Prin abrogarea expresă a disp.art. 2 pct.l lit.a C.pr.civ, începând cu data de l.l0.20l0, procesele şi cererile cu profesionişti până la valoarea de peste 500.000 lei prevăzute la litera b, precum şi cele al căror obiect este neevaluabil în bani, sunt de competenţa judecătoriilor care vor judeca în primă instanţă aceste cereri, potrivit art.l C.pr.civ.