Obligaţii comerciale. Actualizarea datoriei în raport de indicele de devalorizare al monedei naţionale.


Neîndeplinirea de bună voie a obligaţiei stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru o perioadă mai mare de timp, în care, datorită inflaţiei, puterea de cumpărare a banilor datoraţi, s-a diminuat, îndreptăţeşte reclamantul să solicite recalcularea cu aplicarea indicelui de devalorizare pe perioada respectivă.

Secţia Comercială, decizia nr. 510 din 12 februarie 1998 (dosar nr. 3135/1997)

Reclamanţii: N.C. şi Z.T. au chemat în judecată Societatea Comercială “DIMOPAN” S.A. solicitând actualizarea sumei datorate potrivit indicelui de inflaţie.

în motivarea cererii, reclamanţii au arătat că prin hotărârea definitivă pârâta a fost obligată să le plătească drepturile băneşti cuvenite în calitate de inventatori pe o perioadă de 3 ani, invenţie aplicată şi de unitatea pârâtă.

Tribunalul a respins ca nefondată acţiunea, reţinând că, reactualizarea creanţei este lipsită de temei legal, în condiţiile în care, reclamanţii nu au făcut dovada că au încercat să execute hotărârea şi că acest lucru nu s-a realizat din motive ce nu le sunt imputabile. Hotărârea a fost confirmată prin respingerea apelului reclamanţilor, ca nefondat.

Reclamanţii au declarat recurs, susţinând că greşit le-a fost respinsă cererea pe motivul că nu au procedat la executarea silită conform dispoziţiilor art. 372 şi urm. din Codul de procedură civilă, întrucât, încercând să rezolve executarea hotărârii pe cale amiabilă, au întâmpinat în mod repetat refuzul pârâtei.

Recursul este fondat.

Articolele 372 şi următoarele cuprinse în Cartea V din se referă la executarea silită, procedură prin mijlocirea căreia titularul unui drept subiectiv, recunoscut printr-un titlu executoriu, constrânge cu ajutorul autorităţii de stat competente, pe acel care îi încălcase dreptul să execute prestaţia specificată în titlu, asigurându-se în felul acesta respectarea dreptului şi restabilirea ordinii de drept încălcate.

Executarea prestaţiei specificată în titlu nu presupune însă în mod obligatoriu constrângerea debitorului cu ajutorul autorităţii de stat, întrucât acesta trebuie să-şi îndeplinească de bună voie obligaţiile.

în speţă, pârâta nu şi-a îndeplinit de bună voie obligaţia stabilită prin sentinţa definitivă şi irevocabilă, astfel încât apare ca fiind greşită aprecierea instanţelor că reclamanţii nu ar fi îndreptăţiţi să solicite aplicarea indicelui de inflaţie la suma stabilită prin menţionata hotărâre pe motiv că nu ar fi stăruit s-o execute silit în condiţiile art. 372 şi urm. din Codul de procedură civilă.

în consecinţă, recursul a fost admis cu consecinţa admiterii acţiunii reclamanţilor.