Hotărârile privitoare la modificarea actului constitutiv pot fi atacate cu opoziţie numai de creditorii sociali ori de alte persoane prejudiciate prin aceste hotărâri, care să fie însă terţi faţă de societatea în cadrul căreia adunarea generală a adoptat aceste măsuri.
Pentru acţionari, calea de atac este acţiunea în anulare împotriva hotărârii adunării generale, prevăzută de art. 131 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, modificată.
Prin sentinţa civilă nr. 543/1.02.2000, secţia comercială a Tribunalului Bucureşti a respins, ca inadmisibilă, opoziţia formulată de reclamanta “S.B.C.” împotriva hotărârilor nr. 1 şi 3, adoptate la 9.12.1999, de către adunarea generală extraordinară a acţionarilor din S.C. “B.A.” – S.A., în contradictoriu cu S.C. “B.A.” – S.A..
Pentru a pronunţa această soluţie, prima instanţă a reţinut că, faţă de calitatea de acţionar a opozantului, opoziţia formulată de acesta, în temeiul art. 61 alin. 1 din Legea nr. 31/1990, împotriva hotărârii adunării generale extraordinare a acţionarilor S.C. “B.A.” – S.A., este inadmisibilă, întrucât această cale de atac este la îndemâna creditorilor sociali şi a altor persoane prejudiciate,
riu a acţionarilor, pentru care legiuitorul a prevăzut acţiunea în anulare împotriva unei astfel de hotărâri.
Opozantul a declarat recurs împotriva menţionatei sentinţe, învederând că soluţia pronunţată este contrară spiritului şi literei art. 61 din Legea nr. 31/ 1990, în sensul că termenul de asociaţi include şi acţionarii, şi, în consecinţă, dreptul de a ataca aceste hotărâri aparţine tuturor persoanelor prejudiciate, nefiind excluşi asociaţii ori acţionarii.
Analizând recursul declarat, în raport cu prevederile art. 61 şi art. 131 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, Curtea a constatat că este nefondat, pentru următoarele considerente:
Din cuprinsul art. 61 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 se reţine că hotărârile privitoare la actul constitutiv pot fi atacate cu opoziţie numai de creditorii sociali ori de alte persoane prejudiciate, care să fie terţi faţă de societate.
Dispoziţiile alin. 2 din art. 61 au rolul de a explica ce se înţelege prin “hotărârea asociaţilor”, iar nu de a permite asociaţilor sau acţionarilor de a uza de calea de atac a opoziţiei.
Acţiunea în justiţie prin care acţionarii atacă hotărârile adoptate de adunarea generală sunt cererile în anulare, stipulate expres prin prevederile art. 131 alin. 2 din acelaşi act normativ, fiind explicit exclusă posibilitatea acţionarilor de a uza de acţiunea reglementată de art. 61 din Legea nr. 31/1990.
în aceste condiţii, recursul a fost respins, ca nefondat. (Judecator Adriana-Teodora Bucur)
(Secţia comercială, decizia nr. 506/2000)