Ordonanţă preşedinţială. Concurenţă neloială. Condiţii. Inadmisibilitate.


în cadrul procedurii speciale a ordonanţei preşedinţiale, judecătorul este ţinut a nu depăşi cadrul măsurilor ce pot fi luate pe această cale -cercetarea fondului fiind incompatibilă cu natura şi caracterul acestei proceduri.

(Secţia comercială, sentinţa nr. 1.663/17.04.1997)

Prin cererea adresată Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti, reclamanta S.C. “I.C.” – S.R.L. a chemat în judecată pârâta S.C. “F.” – S.R.L., solicitând ca, pe cale de ordonanţă preşedinţială, să se constate dreptul său exclusiv de comercializare, pe teritoriul României, a produselor din gama “R”, să se constate că acest drept a fost încălcat de pârâtă şi să se dispună sistarea vânzării, de către aceasta, a produselor din gama “R”, pe teritoriul României, în motivarea acţiunii, s-a arătat că pârâta vinde parfumuri “C”, pe teritoriul României, din luna martie, anul curent.

Prin sentinţa civilă nr. 322/21.01.1997 a Judecătoriei sectorului 4 s-a admis excepţia de necompetenţă materială invocată de pârâtă şi s-a dispus declinarea competenţei soluţionării cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti – secţia comercială, cu motivarea că în cauză sunt incidente dispoziţiile art. 2 alin. 1 lit. a. Cod proc. civilă.

La cererea părţilor, instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri.

Este de principiu că în cadrul procedurii speciale, reglementată de dispoziţiile art. 581-582 Cod proc. civilă, judecătorul este ţinut a nu depăşi cadrul măsurilor ce pot fi luate în temeiul acestora – cercetarea fondului fiind incompatibilă cu natura şi caracterul menţionatei proceduri.

Având în vedere condiţiile de admisibilitate ale ordonanţei preşedinţiale: urgenţa şi neprejudecarea fondului şi împrejurarea că, pentru soluţionarea primelor două capete de cerere deduse judecăţii, se impune rezolvarea fondului dreptului, tribunalul apreciază că, în speţă, nu sunt întrunite condiţiile cerute prin art. 581 Cod proc. civilă.

Aşa fiind, urmează a se respinge, ca inadmisibilă, prezenta cerere, întrucât, în cadrul procedurii de ordonanţă preşedinţială, nu poate fi rezolvat fondul dreptului, părţile având deschisă calea unei acţiuni de drept comun.