Curtea de Apel Suceava a admis recursul declarat împotriva sentinţei nr. 568 din 12.07.2001, a Tribunalului Suceava şi a respins cererea de evacuare formulată pe cale de ordonanţă preşedinţială.
în motivarea soluţiei, s-a arătat că, prin această instituţie s-a creat un mijloc procedural rapid şi lipsit de formalism pentru luarea unor măsuri provizorii în cazuri care reclamă urgenţă.
Cercetarea fondului este incompatibilă cu natura şi caracterul procedurii reglementate de art. 581 – 582 din Codul de procedură civilă.
Jurisprudenţa a admis că instanţa are posibilitatea de a cerceta în cadrul ordonanţei preşedinţiale în favoarea cui este aparenţa dreptului.
Această cerinţă este, însă, intim legată de problema neprejudecării fondului în cadrul cererilor de ordonanţă preşedinţială.
Cel mai adesea, ordonanţa preşedinţială este cercetată în raport cu trei condiţii de admisibilitate: urgenţa măsurii luate de instanţă, caracterul vremelnic al acesteia şi neprejudecarea fondului.
Pe cale de ordonanţă preşedinţială nu se pot impune pârâtului obligaţii de a face şi nici nu se adopta măsuri cu caracter definitiv. De principiu, cererile de evacuare nu justifică urgenţa şi implică prejudecarea fondului, astfel încât nu pot fi soluţionate în cadrul procedurii speciale a ordonanţei preşedinţiale.
Pentru aceste considerente, a fost admis recursul pârâtului şi s-a modificat sentinţa atacată, în sensul respingerii cererii (decizia civilă nr.284/2001, pronunţată de Curtea de Apel Suceava).