ORDONANŢA PREŞEDINŢIALĂ. SUSPENDAREA EXECUTĂRII HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A ACŢIONARILOR, ÎNTEMEIATĂ PE DISPOZIŢIILE ART. 132 DIN LEGEA NR. 31/1990, REPUBLICATĂ


Este atributul exclusiv al instanţei de a aprecia şi a admite sau nu cererea de ordonanţă preşedinţială întemeiată pe dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 31/1990, republicată, singura condiţie necesară şi suficientă pentru admisibilitatea acesteia fiind cea a existenţei unei acţiuni înregistrate pe rol la tribunalul respectiv privind fondul cauzei.

Prin cererea înregistrată la Tribunalul Bucureşti – secţia comercială, reclamanta “S.I.F.”M. – S.A. a chemat în judecată pe pârâta Societatea Comercială “C.-C.” – S.A. solicitând, ca pe calea ordonanţei preşedinţiale, să se dispună suspendarea executării hotărârii adunării generale a acţionarilor S.C.” C.-C.” – S.A., din data de 20-21.02.2000, până la soluţionarea definitivă a litigiului pe fond, cu cheltuieli de judecată.

Prin ordonanţa nr. 1310/2.03.2000, Tribunalul Bucureşti-secţia comercială a respins excepţiile lipsei calităţii procesuale active şi a inadmisibilităţii cererii şi a dispus suspendarea executării hotărârii adunării generale a acţionarilor S.C. “C.-C.” – S.A. din data de 21.02.2000, până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare a acesteia.

împotriva acestei ordonanţe a declarat recurs pârâta.

Curtea de apel Bucureşti – secţia comercială a respins recursul, ca nefondat.

Pentru a hotărî astfel, s-a reţinut că, potrivit art. 132 din Legea nr. 31/1990, republicată, este atributul exclusiv al instanţei de a aprecia şi a admite sau nu cererea de ordonanţă preşedinţială având ca obiect suspendarea hotărârii adunării generale atacate în justiţie, singura condiţie necesară şi suficientă pentru admisibilitatea acesteia fiind cea a existenţei unei acţiuni înregistrate pe rol la tribunalul respectiv privind fondul cauzei, or în speţă această dovadă a fost făcută.

în cazul în care prin măsura de suspendare a hotărârii adunării generale atacate în justiţie i se va crea un prejudiciu, recurenta are posibilitatea promovării unei acţiuni separate în pretenţii împotriva intimatei.

Referitor la temeiul de drept, reclamanta nu şi-a bazat cererea pe dispoziţiile art. 581 C. pr. civ., ci pe dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 31/1990, republicată. Din redactarea acestui text, rezultă că în această situaţie se pronunţă o ordonanţă preşedinţială, ceea ce, implicit, presupune urgenţa unei asemenea măsuri, nefiind necesar a se face dovezi sub acest aspect, ca în dreptul comun, fiind suficientă îndeplinirea primei condiţii menţionate anterior, dată fiind celeritatea cu care se desfăşoară raporturile juridice comerciale. (L.C.)

(Secţia comercială, decizia nr. 365/2000)