în situaţia în care există un titlu executoriu constând într-o sentinţă civilă definitivă şi irevocabilă, ce stabileşte debitul datorat reclamantei în monedă liber convertibilă, creditorul este protejat de influenţa negativă a devalorizării monedei naţionale, datorită procesului de inflaţie. în consecinţă, nu se pot acorda alte despăgubiri sub forma penalităţilor de întârziere, întrucât nu este nici legal, nici echitabil, deoarece creditorul obligaţiei ar realiza o îmbogăţire fără justă cauză.
Prin sentinţa nr. 9/2000 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – secţia comercială, în dosarul cu nr. 7785/1999, a fost admisă acţiunea formulată de reclamanta S.C. “R.I.”-S.A. Bucureşti şi pârâta S.C. “I.C.E. F.”-S.A. Bucureşti a fost obligată la plata sumei de 6.994.879.445 lei, reprezentând actualizarea penalităţilor contractuale, 3.499.753.711 lei daune, reprezentând actualizarea cu indicele de inflaţie a sumelor datorate cu titlu de preţ, precum şi cheltuieli de judecată.
împotriva sentinţei sus-arătate a formulat apel pârâta.
Curtea a reţinut că apelul este în parte fondat, pentru considerentele de mai jos.
Probele relevă că, într-adevăr, aceasta a mai efectuat plăţi, iar pe de altă parte, titlul executoriu, respectiv sentinţa civilă nr. 6bis/14.01.1997 cuprinde suma de 217.681 USD, plătibilă în lei la cursul oficial de la data plăţii şi suma de 1.302.000.000 lei, penalităţi de întârziere în plată (chiar intimata recunoaşte că apelanta a efectuat plăţi parţiale).
Coroborând recunoaşterea reclamantei-intimate cu înscrisul şi raportul de expertiză efectuat în cauză, Curtea a reţinut că debitul principal rămas în litigiu este în sumă de 73.494,88 USD.
Curtea a reţinut că, atâta vreme cât suma la care apelanta a fost obligată s-a stabilit în valută, deja intimata a fost protejată de influenţa negativă a devalorizării monedei naţionale, datorită procesului de inflaţie; intimata are posibilitatea să încaseze restul de debit în sumă de 73494,88 USD, în echivalentul în lei la cursul oficial de la data efectuării plăţii.
Nu se pot acorda alte despăgubiri sub forma penalităţilor de întârziere în valoare de 0,15% pe zi de întârziere, aşa încât suma de 73494,88 USD să ajungă la suma de 699.228,59 USD, întrucât nu este nici legal, nici echitabil,
intimata localizând în patrimoniul său în această variantă o îmbogăţire fără justă cauză.
La datoria rămasă de achitat, stabilită în USD, nu se pot aplica penalităţi de întârziere în plăţi, intimata urmând a se îndestula din devalorizarea leu/dolar existentă la data plăţii datoriei, urmare a inflaţiei.
în privinţa penalităţilor de întârziere în plată, stabilite în lei prin sentinţa civilă nr. 6bis/1997, Curtea a apreciat că actualizarea sumei trebuie raportată la data rămânerii definitive a titlului executor, care se plasează la data de 19.02.1997, şi nu la data pronunţării sentinţei. (Judecator Marioara Arhip)
(Secţia comercială, decizia nr. 3090/2000)