Pensie. Baza de calcul. Compensaţii băneşti la salariu. Limitele includerii acestora în baza de calcul a pensiei.


Dacă determinarea bazei de calcul a pensiei cuvenite unei persoane s-a făcut cu respectarea normelor aplicabile în materie şi potrivit opţiunii sale privind perioada de alegere a salariului mediu tarifar pentru calculul pensiei decizia, de pensionare este legală.

Secţia de Administrativ, decizia, nr. 270 din 6 februarie 1999.

Prin sentinţa civilă nr. 157 din 25 iunie 1997, Curtea de Apel Alba lulia a respins contestaţia formulată de O.N.

împotriva deciziei nr. 6 din 28 ianuarie 1997, emisă de pârâta Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale – comisia de contestaţii -Hunedoara şi prin care i s-a refuzat acestuia luarea în calculul pensiei, stabilite prin decizia nr. 145827 din 9 ianuarie 1997 a Oficiului de pensii Deva, a sporului de vechime de 15% pentru perioada 1987 – decembrie 1991.

în motivarea sentinţei, instanţa de fond a reţinut că era corect modul de calcul al pensiei reclamantului, în raport de prevederile legale şi cu baza de calcul aleasă de acesta.

împotriva sentinţei a declarat recurs reclamantul, invocând, pe de o parte, nulitatea acesteia, conform art. 105 coroborat cu art. 261 alin. 2 din Codul de procedură civilă, iar, pe de altă parte, susţinând netemeinicia şi nelegalitatea sentinţei, constând în neaplicarea bazei de calcul al pensiei conform Hotărârii Guvernului nr. 565/1996.

Se constată că recursul este nefondat.

Motivul de nulitate invocat de recurentul – reclamant este neîntemeiat, întrucât semnarea sentinţei de către vicepreşedintele instanţei pentru ambii judecători aflaţi în concediul de odihnă nu constituie, potrivit legii, un motiv de nulitate a sentinţei.

Sunt neîntemeiate şi criticile aduse pe fond sentinţei.

Recurentul-reclamant a ales, ca bază de calcul pentru stabilirea pensiei, media salariilor din perioada 1 ianuarie 1987-1 ianuarie 1992.

Aşa cum rezultă din fişa de calcul a pensiei acesta a fost de acord cu înregistările din fişă, inclusiv cu cele privind perioada de alegere a salariului mediu tarifar pentru calculul pensiei.

Potrivit acestor înregistrări, corectate cu sporurile de vechime rezultate din adeverinţa nr. 21 septembrie 1996 a Direcţiei Silvice Hunedoara, salariul mediu avut în vedere la calcularea pensiei a fost stabilit de intimata-pârâtă la suma de 5.650 lei.

Ulterior, reclamantul a contestat acest mod de calcul, cu care iniţial fusese de acord, susţinând în principal că, potrivit prevederilor hotărârii Guvernului nr. 565/1996, indexările trebuiau scăzute din salariu numai după 1 august 1991, nu şi mai înainte de această dată, respectiv de la 4 mai 1991, aşa cum a procedat intimata – pârâtă la stabilirea bazei de calcul a pensiei.

Obiecţiunea recurentului este neîntemeiată întrucât, potrivit instrucţiunilor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 515 din 13 mai 1991, date în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 219/1991, şi a căror aplicare s-a făcut în speţă la determinarea bazei de calcul a pensiei recurentului -reclamant scăderea sumelor reprezentând compensaţiile băneşti cuvenite salariaţilor din salariile de bază pentru timpul lucrat după data de 1 mai 1991, constituia deja o condiţie expresă pentru adăugarea, la pensia calculată potrivit legii, a compensaţiilor băneşti cuvenite pensionarilor.

Aşa fiind, constatându-se că determinarea bazei de calcul a pensiei recurentului – reclamant s-a făcut cu respectarea normelor aplicabile în materie şi, în acelaşi timp, potrivit opţiunii acestuia privind perioada de alegere a salariului mediu tarifar pentru calculul pensiei, situaţie de fapt reţinută ca atare prin sentinţa atacată, urmează a se constata temeinicia şi legalitatea acesteia şi a se respinge recursul ca nefondat.