Pensie. Bază de calcul. Compensaţii băneşti la salariu. Limitele includerii. Limitele includerii acestora în baze de calcul a pensiei


Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 270 din 6 februarie 1998 (dosar nr. 1990/1997)

Recurentul-reclamant a ales, ca bază de calcul pentru stabilirea pensiei, media salariilor din perioada 1 ianuarie 1987 – 1 ianuarie 1992.

Aşa cum rezultă din fişa de calcul a pensiei, reclamantul a fost de acord cu înregistrările din fişa de calcul, inclusiv cu cele privind perioada de alegere a salariului mediu tarifar pentru calculul pensiei.

Ulterior, reclamantul a contestat acest mod de calcul, cu care iniţial fu­sese de acord, susţinând în principal că, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 565/1996, indexările trebuiau scăzute din salariu numai după 1 august 1991, nu şi mai înainte de această dată, respectiv de la 4 mai 1991, aşa cum a procedat intimata-pârâtă la stabilirea bazei de calcul a pensiei.

Obiecţiunea recurentului este neîntemeiată întrucât potrivit Instrucţi­unilor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 515, din 13 mai 1991, date în aplicarea Hătărârii Guvernului nr. 219/1991 şi a căror aplicare s-a făcut în speţă la determinarea bazei de calcul a pensiei recurentului-recla- mant, scăderea sumelor reprezentând compensaţiile băneşti, cuvenite salari­aţilor, din salariile de bază pentru timpul lucrat după data de 1 mai 1991, con­stituia deja o condiţie expresă pentru adăugarea la pensia calculată potrivit legii a compensaţiilor băneşti cuvenite pensionarilor.

Aşa fiind, constatându-se că determinarea bazei de calcul a pensiei recu- rentului-reclamant s-a făcut cu respectarea normelor aplicabile în materie şi, potrivit opţiunii acestuia privind perioada de alegere a salariului mediu tari­far pentru calculul pensiei, urmează a se constata temeinicia şi legalitatea sentinţei recurate şi a se respinge recursul ca nefondat.