Pensie. încadrarea în grupa a Il-a de inuncă în vederea pensio­nării. Refuzul oficiului de pensii. Controlul legalităţii actului administrativ


Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 818 din 31 martie 1998 (dosar nr. 2243/1997)

Potrivit art. 10 din Decretul-Lege nr. 98/1990 privind acordarea unor drepturi personalului din transporturile pe calea ferată, personalul din unităţile de căi ferate care are o vechime în muncă de 20 de ani în locuri care, potrivit legii, se încadrează până la data de 1 martie 1990 în grupa a Il-a de muncă, poate fi pensionat la împlinirea vârstei de 52 ani bărbaţii şi 50 ani fe­meile şi, la cerere, la împlinirea vârstei de 50 ani atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.

In conformitate cu dispoziţiile Ordinului nr. 50/1990 completat ulterior în baza art. 2 din Decretul-lege nr. 68/1990 pentru înlăturarea unor inechităţi în salarizarea personalului, activitatea desfăşurată de reclamant se încadrează la pct. 211 din lista cuprinsă în anexa 2 (grupa a Il-a de muncă) referitor la care, în aceeaşi anexă, se prevede expres că personalul prevăzut la poziţiile 210- 213 beneficiază de încadrarea în grupa a Il-a de muncă de la data la care a lucrat în locurile de muncă şi activităţile respective.

Din probele dosarului, rezultă că intimatul-reclamant s-a născut la 3 no­iembrie 1946, că a fost încadrat în funcţia de lăcătuş-montaj vagoane C.F.R. la data de 2 octombrie 1969 şi că a desfaşurat această activitate pănă la 1 fe­bruarie 1997 numai în unităţi aparţinând sistemului de transport pe căi fer­ate. Totodată, din adeverinţa nr. 8598/16 octombrie 1996 eliberată de S.C. “RELOC” S.A. Craiova rezultă că încadrarea în grupa a Il-a de muncă a inti­matul ui-reclamant a fost aprobată în şedinţa Consiliului de administraţie şi a Sindicatului din unitate.

Prin urmare, având în vedere dispoziţiile legale mai sus arătate, precum şi împrejurarea că reclamantul avea vârsta de peste 50 de ani la data depune­rii cererii de pensionare şi vechimea necesară în gaipa a Il-a de muncă, instanţa de fond a reţinut că acesta îndeplineşte condiţiile pentru pensionare

cu reducerea limitei de vârstă.

în consecinţă, constatând că sentinţa atacată este legală şi temeinică, urmează a se respinge recursul Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Dolj, ca nefondat.