Acţiunile rezultând din contractul de închiriere a unui vas se prescriu prin trecerea unui an de la împlinirea călătoriei, conform art. 954 alin. 1 din Codul comercial.
Secţia Comercială, decizia nr. 1754 din 5 mai 1998 (dosar nr. 200/1998).
Reclamanta COMPANIA DE NAVIGAŢIE MARITIMĂ “PETROMIN” S.A. a solicitat obligarea pârâtei Societatea Comercială “PETROLIMPORTEXPORT S.A. la plata de contrastalii înregistrate de nava “DACIA”.
Pârâta a formulat cerere de chemare în garanţie a Societăţii Comerciale “COMPANIA ROMÂNĂ DE PETROL” S.A., solicitând obligarea acestea în favoarea sa, la plata sumei pretinse de reclamantă reprezentând daune din
contrastalii.
Tribunalul a respins ca fiind prescrisă acţiunea reclamantei şi ca rămasă fără obiect cererea de chemare în garanţie, reţinând că acţiunea a fost introdusă la 3 ani după finalizarea operaţiunilor de descărcare a navei în portul de destinaţie.
Curtea de Apel a respins apelul reclamantei, reţinând că acţiunea acesteia a fost corect respinsă ca prescrisă, potrivit art. 954 Cod comercial.
Reclamanta a declarat recurs, arătând că acţiunea sa a fost greşit respinsă ca prescrisă, în cauză fiind aplicabil termenul de prescripţie generală de 3 ani.
Recursul nu este fondat.
Litigiul promovat de reclamantă are ca obiect obligarea pârâtei la plata de contrastalii, rezultate din contractul de transport. Potrivit prevederilor art. 954 alin. 1 din Codul comercial, “acţiunile rezultând din contractul de închiriere a unui vas se prescriu prin trecerea unui an de la îndeplinirea călătoriilor”.
Acestor prevederi legale le este supus şi contractul de navlosire tip voyage charter, încheiat de reclamantă în calitate de navlositor. Imobilizarea navei, peste termenul prevăzut în contractul de navlosire pentru efectuarea operaţiunilor de încărcare descărcare, reprezintă o încălcare a contractului de către navlositor, şi ca atare, acţiunea prin care armatorul solicită navlositorului plata contrastaliilor trebuie înţeleasă ca izvorând din executarea contractului şi în consecinţă este supusă termenului de prescripţie prevăzut de art. 954 alin. 1 din Codul comercial.
Acest termen de prescripţie este mai mic decât termenul general de prescripţie extinctivă stabilit de art. 3 din Decretul nr. 167/1958, iar acest decret a recunoscut aplicabilitatea termenelor de prescripţie extinctivă cu durata inferioară celor pe care le-a instituit provenite din alte acte normative, de dată anterioară.
în consecinţă, rezultă fără nici un dubiu că dispoziţiile art. 954 alin. 1 din Codul comercial care prevăd termenul de prescripţie de un an sunt în vigoare şi sunt pe deplin
aplicabile.
în speţă, acţiunea reclamantei pentru contrastaliile înregistrate de nava “DACIA” a fost introdusă la 3 ani după descărcarea navei, astfel că termenul legal de prescripţie de un an a fost depăşit, motiv pentru care recursul a fost respins.