Prescripţia extinctivă. Acţiune izvorâtă dintr-un contract de transport. Termenul special de 18 luni. Aplicabilitate.


Faptul că, în baza Legii nr. 15/1990, fostele organizaţii socialiste s-au reorganizat sub formă de regii autonome sau societăţi comerciale, nu poate face inaplicabile termenele de prescripţie prevăzute prin Decretul nr. 167/1958, acestea păstrându-şi valabilitatea în raporturile dintre regiile autonome sau societăţile comerciale, atât timp cât ele funcţionează cu capital de stat.

(Secţia comercială, decizia nr.551/10.12.1991)

Prin sentinţa civilă 4.714/28.08.1991, pronunţată de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, s-a respins acţiunea formulată de reclamanta S.C. “C” – S.A. Bucureşti împotriva pârâtei R.C.F.B, pentru plata sumei de 59.930 lei, contravaloare locaţii.

în motivarea sentinţei s-a arătat că, faţă de data când pârâta a încasat din contul reclamantei taxele de locaţii şi având în vedere şi prevederile legale referitoare la suspendarea cursului prescripţiei şi data formulării acţiunii, dreptul reclamantei la acţiune este prescris.

împotriva sentinţei reclamanta a formulat recurs, prin care a susţinut că nelegal i s-a respins acţiunea ca prescrisă, deoarece, nemaiexistând unităţi socialiste, nu-şi mai găseşte aplicare art.4 din Decretul nr. 167/1958, termenul aplicabil fiind cel de 3 ani, prevăzut prin art.3 din decretul menţionat.

Ca urmare, a cerut admiterea recursului, casarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre rejudecare.

Instanţa, examinând recursul, în raport de prevederile legale aplicabile, constată că este neîntemeiat, pentru următoarele considerente:

Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă nu este abrogat, astfel că termenele de prescripţie stabilite îşi găsesc încă aplicare.

Faptul că, în baza Legii nr. 15/1990, fostele organizaţii socialiste s-au reorganizat sub formă de regii autonome sau societăţi comerciale, nu poate face inaplicabile termenele de prescripţie prevăzute prin Decretul nr.167/ 1958 pentru raporturile dintre regiile autonome sau societăţile comerciale, atât timp cât acestea funcţionează cu capital de stat, întrucât nu este de conceput ca valorificarea unor drepturi ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale, în care unic acţionar este statul, să nu se realizeze într-un termen cât mai scurt, în scopul asigurării rotaţiei mijloacelor circulante şi certitudinii în realitatea bilanţurilor încheiate.

Astfel fiind, recursul urmează a se respinge.

Notă: A se vedea nota de la speţa nr. 361.