Prescripţia extinctivă. Contrastalii. Angajarea navei pentru transport.


Dispoziţiile art. 954 Cod comercial au în vedere închirierea unui vas pentru călători, situaţie în care acţiunea se prescrie într-un an de la împlinirea călătoriei.

în speţă, angajarea navei pentru transport este similară cu o locaţie de serviciu, caz în care termenul de prescripţie pentru serviciile prestate este termenul general de 3 ani, prevăzut de Decretul nr. 167/1958.

(Secţia comercială, decizia nr. 957/13.11.1996).

Prin sentinţa civilă nr. 14.650/8.12.1995 a Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti s-a admis, în parte, acţiunea formulată de reclamanta C.N. N. Constanţa, pârâta S. C. “M.” – S.A. Bucureşti fiind obligată la plata sumei de 422,22 dolari SUA sau echivalentul în lei, la momentul executării, şi la 310.000 lei, cheltuieli de judecată.

în motivarea acestei sentinţe s-a reţinut că, în baza actelor depuse la dosar şi a expertizei ce s-a efectuat în cauză, calculul contrastalilor este corect întocmit şi ele cad în sarcina pârâtei.

împotriva sentinţei a declarat apel pârâta, solicitând casarea ca netemeinică şi nelegală, deoarece instanţa de fond nu s-a pronunţat asupra prescripţiei invocate, în sensul că, în speţă, s-ar aplica dispoziţiile art. 954 Cod comercial, potrivit căruia, orice acţiune rezultând din contractul de închiriere al unui vas se prescrie într-un an de zile de la împlinirea călătoriilor. Consideră, astfel, că, faţă de data introducerii acţiunii, 30.03.1994, şi data împlinirii călătoriei (mai 1991), a trecut mai mult de un an, şi, în consecinţă, dreptul reclamantei la acţiune este prescris.

Prin concluziile scrise depuse la dosar, intimata-reclamantă precizează că instanţa de fond a analizat această excepţie (respingând-o) şi a trecut astfel la soluţionarea fondului pricinii. Consideră acest motiv ca netemeinic, pentru cele arătate, dar şi pentru faptul că dispoziţiile art. 954 Cod comercial nu îşi au aplicabilitate în cauză, de vreme ce nu este vorba de o angajare de voiaj, când nava ar fi rămas în totalitate sub controlul strict al armatorului, că în cauză este o situaţie similară cu o locaţie de serviciu şi în astfel de cazuri este aplicabil termenul general de prescripţie, de 3 ani. Depune în dovedirea celor susţinute şi speţe similare, în care s-a admis punctul său de vedere.

Apelul apare nefondat.

în cauză nu-şi au aplicabilitate dispoziţiile art. 954 Cod comercial, nefiind vorba de aceeaşi situaţie, respectiv, închirierea unui vas pentru călători. Angajarea navei pentru transport este similară cu o locaţie de serviciu, situaţie în care termenul de prescripţie pentru serviciile prestate este termenul general de 3 ani, prevăzut de Decretul nr. 167/1958.

Faţă de cele arătate, tribunalul reţine că, sub acest aspect, sentinţa este temeinică şi legală şi, în consecinţă, apelul urmează a fi respins, ca nefondat.

Notă: în legătură cu Decretul nr. 167/1958, a se vedea nota de la speţa

nr. 24.