Prin sentinţa civilă nr. 457 din 15.07.1998, a Tribunalului Constanţa, a fost respinsă excepţia prescripţiei dreptului la acţiune invocată de pârâră şi s-a admis, în parte, acţiunea restrânsă, în sensul obligării pârâtei la plata sumei de 6.000 mărci germane, reprezentând contravaloarea facturilor neachitate şi la 12.000 lei cheltuieli de judecată.
Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut că nu sunt aplicabile, în cauză, dispoziţiile Convenţiei referitoare la transporturile rutiere internaţionale, privind termenul de prescripţie de 1 an şi pârâta datorează contravaloarea facturilor emise în termenul general de prescripţie de 3 ani, în sumă de 6.000 de mărci germane, neachitate până în prezent.
Prin decizia civilă nr. 303/COM/l 7.05.1999, Curtea de Apel Constanţa a admis apelul şi a schimbat în tot sentinţa atacată, în sensul respingerii acţiunii.
Instanţa de control judiciar a arătat, în motivarea deciziei, că, în baza Convenţiei, intimata-reclamanta a prestat servicii de transport rutier în favoarea apelantei pârâte, pentru care au fost emise, în perioada 14.10.1991-22.05.1993, mai multe facturi. Din conţinutul acestora rezultă că serviciile prestate de reclamantă în favoarea apelantei sunt transporturi internaţionale de mărfuri.
Or, termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru recuperarea contravalorii acestor servicii este de 1 an, conform Convenţiei privind transporturile rutiere internaţionale de mărfuri, la care România a aderat.
Susţinerea intimatei, în sensul că termenul de prescripţie de 1 an nu este aplicabil în speţă, deoarece apelanta a avut calitatea de intermediar, este neîntemeiată, atâta timp cât Convenţia are în vedere activitatea de transport internaţional rutier de mărfuri, şi nu calitatea vreuneia dintre părţile angajate în această operaţiune comercială.
Faţă de data emiterii facturilor şi cea a formulării cererii de chemare în judecată, respectiv 3.05.1996, se reţine că termenul de prescripţie de 1 an a fost depăşit, situaţie în care urmează a se face aplicarea art. 296 Cod procedură civilă (decizia civilă nr. 303/COM/l7.05.1999 a Curţii de Apel Constanţa).