Preţ. Convenţia părţilor. Efecte.


în lipsa unei negocieri, furnizorul nu poate modifica cu de la sine putere preţul de livrare al unor produse către beneficiar, atîta timp cât are un contract cu acesta, renegocierea preţului nefiind posibilă prin

acord tacit, fără acordul scris al beneficiarului.

Sec fia Comercială, decizia nr. 356 din 3 februarie 1998.

Tribunalul a admis acţiunea reclamantei “ROMCIM” şi a obligat Societatea Comercială “SIDEX” S.A. la plata preţului datorat reţinând că pârâta nu s-a prezentat pentru renegocierea preţului produselor livrate, iar diferenţa de preţ se datorează prevederii din contract.

Apelul declarat de pârâtă a fost respins de Curtea de Apel, care a reţinut că prin contract, pârâta avea obligaţia să trimită delegat la furnizor, pentru negocierea preţului.

în lipsa negocierii se deduce că pârâta şi-a însuşit preţul facturat de către reclamantă.

Pârâta a declarat recurs susţinând că negocierea preţului nu era posibilă prin acord tacit, iar reclamanta nu a obţinut acordul său scris, aşa cum impun prevederile Hotărârii Guvernului nr. 206 din 7 mai 1993 şi în acest mod şi-a asumat riscul refuzului de plată pentru diferenţa de preţ.

Recursul este fondat.

Intimata a vândut recurentei produse, iar la decontarea facturilor, aceasta din urmă a achitat preţul prevăzut în contract, refuzând majorarea de preţ propusă de furnizoare. Este de necontestat că propunerea de majorare a preţului nu a fost urmată de o renegociere a preţului de către părţi.

Potrivit prevederilor art. 969 Cod civil, convenţiile legal încheiate au putere de lege între părţile contractante şi nu pot fi revocate decât prin înţelegerea acestora.

în speţă, deşi prin contract părţile au prevăzut posibilitatea renegocierii preţului, aceasta nu s-a produs, încât, în lipsa acordului scris al beneficiarului, prevăzut şi de art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 206/1993, recurenta a fost îndreptăţită să achite preţul stabilit prin contract, în acest sens fiind şi răspunsul său la modificarea de către intimată a preţului.

în consecinţă, greşit au considerat instanţele că s-ar cuveni intimatei preţul majorat, deşi contractul dintre părţi nu a fost modificat, situaţie în care preţul legal datorat de către pârâtă este cel convenit prin contract încât pretenţiile la diferenţa de preţ se constată nejustificate.

în consecinţă, recursul pârâtei, a fost admis, cu consecinţa respingerii acţiunii reclamantei ca nefondată.