Privatizare. Certificate de proprietate. Contracte preliminare.


Contractele preliminare nu pot fi denunţate decât cu acordul ambelor părţi şi, în baza lor, asociaţia pârâtă este obligată să elibereze fiecărui reclamant numărul de acţiuni, corespunzător certificatelor de proprietate depuse.

(Secţia comercială, sentinţa nr. 1.548/14.04.1997).

Prin cererea care formează obiectul dosarului nr. 1.079/1995, M. I., N.L., M. V. M., cheamă în judecată pârâta ASOCIAŢIA “P.A.S. C.C.C.E.”, solicitând ca pârâta să fie obligată să le elibereze acţiunile, conform contractelor preliminare încheiate între părţi, şi anume câte 35 de acţiuni pentru fiecare carnet de proprietate depus, respectiv 1.750 acţiuni pentru fiecare reclamant, cu obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

Reclamanţii arată că între părţi s-au încheiat contracte preliminarii, din a căror conţinut rezultă că ar fi cumpărat de la pârâtă acţiuni prin intermediul unui anumit număr de certificate de proprietate, urmând să primească fiecare câte 35 de acţiuni pentru fiecare certificat de proprietate depus la schimb, numărul de certificate fiind de 50, iar contractul preliminar fiind cu nr. 16/863,16/864,16/865, toate trei din 6.02.1995, că pârâta avea obligaţia să elibereze cuvenitele acţiuni, în condiţiile contractelor preliminare şi statutelor lor.

Analizând actele dosarului, tribunalul apreciază ca fiind fondată cererea reclamanţilor, dat fiind faptul că între părţi s-au încheiat contractele preliminare nr. 16/863, nr. 16/864, nr. 16/865, contractele fiind semnate de reclamanţi, în calitate de cumpărători, şi de vânzătorul C. C. C. F, că pârâta nu şi-a executat obligaţiile asumate prin contractele preliminare, neeliberându-le acţiunile corespunzătoare certificatelor depuse în cadrul vânzării-cumpărării, or aceasta reprezintă o neexecutare a contractului şi o denunţare unilaterală, cu atât mai mult cu cât aceştia au fost chemaţi să le restituie certificatele înainte de încheierea contractului final.

Se mai reţine că pârâta nu a depus protocolul F. P. S, cu toate că s-a dispus acest lucru prin încheierea de şedinţă, iar cu privire la liste, a depus 2 liste, una după şedinţa din 5.10.1995, ce cuprinde un nr. de 6.845 persoane, iar cea de a doua, cu nr. de 7.045 persoane, dar fără să se hotărască pârâta la care listă vrea să se raporteze, că din contractul nr. 186, încheiat între C.C.C.F. – S.A. şi F.PP. IV MUNTENIA se specifică un nr. 19.170 certificate, iar în lista depusă de pârâtă, sunt 19.075 certificate.

Nu poate fi luată în considerare apărarea invocată de pârâtă că, contractele preliminare sunt valabile până la data încheierii contractului final de vânzare-cumpărare cu F.P.S. şi, respectiv, F.P.P, şi anume 15.02.1995 şi 20.02.1995, cu trimitere la cap. IV pct. 2 din contractele preliminare, şi aceasta deoarece, cu ocazia ultimelor negocieri la F.P.R privind stabilirea preţului pentru procentul de 30 % din capitalul societăţii, F.PP. a stabilit că trebuie să se preschimbe un nr. de 19.170 buc. carnete de certificate de proprietate, câtă vreme preluase în baza acelor contracte preliminare un număr mai mare de carnete cu certificate de proprietate şi că acest lucru i-a determinat să-i convoace pe reclamanţi Ia sediul asociaţiei pentru ridicarea certificatelor, iar la refuzul acestora să le trimită prin poştă şi că în aceste condiţii au fost restituite şi alte carnete cu certificate de proprietate la alţi deponenţi atâta vreme cât, din verificarea listelor cu persoanele deponente, a datei şi a numărul de certificate, se constată, că după data de 6.02.1995, când au depus reclamanţii certificatele, s-au mai primit 2.914 certificate, fără ca aceste certificate să fie restituite, din care o parte se pare că aparţin conducerii unităţii pârâte, astfel că, tribunalul va admite acţiunea, va obliga pârâta să elibereze fiecărui reclamant numărul de acţiuni corespunzătoare certificatelor de proprietate depuse, în baza contractelor preliminare încheiate între părţi, cu respectarea dispoziţiilor art. 1073 şi art. 1094 Cod civil, precum şi ale Legii nr. 77/1994, contractele preliminare neputând fi denunţate decât cu acordul ambelor părţi, astfel cum rezultă din cap. IV “Dispoziţii finale”, pct. 6.

Notă: Cu privire la Legea nr. 77/1994, a se vedea nota de la speţa nr. 41.