PRIVATIZARE. ORDONANŢA PREŞEDINŢIALĂ. NETEMEINICIE


Art. 581 C. pr. civ. stipulează că există urgenţă când măsura solicitată este necesară pentru păstrarea unui drept ce s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Or, din analiza sumară a situaţiei deduse judecăţii, Curtea a apreciat că nu este îndeplinită această condiţie, neregăsindu-se în nici una din aceste ipoteze, având în vedere şi că dreptul de proprietate pretins de reclamant este eventual şi nu actual.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, la 14.07.1998, reclamantul O.P. a chemat în judecată G.R., M.P., FPS şiS.C. “S.” – S.A., solicitând instanţei ca, pe cale de ordonanţă preşedinţială, să oblige pârâta să sisteze orice operaţiune de privatizare a S.C. “S.” – S.A., prin vânzare de acţiuni, vânzare de active, orice alt transfer de acţiuni deţinute de stat şi gestionate de F.P.S. pe toată durata acţiunii în revendicare a 66,6% a patrimoniului S.C. “S.” – S.A., ce face obiectul dosarului nr. 1135/1998 al Tribunalului Bucureşti.

Prin sentinţa nr. 11436/1998 a Judecătoriei sectorului 2 s-a admis excepţia necompetenţei materiale a instanţei şi s-a declinat competenţa soluţionării cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti, prin sentinţa nr. 5663/28.12.1998, a respins, ca nefondată, cererea reclamantului.

Instanţa a apreciat că procesul de privatizare a S.C. “S.” – S.A. nu-l prejudiciază pe reclamant şi că, din analiza sumară, conform dispoziţiilor art. 581 C. pr. civ., dreptul de proprietate invocat nu este dovedit.

împotriva sentinţei a declarat apel reclamantul, criticând hotărârea în sensul că instanţa de fond nu a judecat cauza în mod echitabil şi imparţial, nepronunţându-se asupra cererii sale într-un termen rezonabil, ci după mai bine de 6 luni.

Se mai susţine de apelant că, exceptând prejudecarea fondului, ordonanţa preşedinţială este admisibilă.

Instanţa a constatat apelul nefondat, pentru următoarele considerente:

Susţinerea apelantului că instanţa de fond a judecat cererea într-un interval de 6 luni, încălcându-se dreptul la un proces echitabil şi imparţial, a fost înlăturată, având în vedere că, potrivit principiului disponibilităţii, reclamantul a introdus greşit cererea la o altă instanţă decât cea competentă să soluţioneze cauza, ceea ce a condus la tergiversarea judecării procesului.

Pe de altă parte, art. 581 C. pr. civ., care reglementează procedura ordonanţei preşedinţiale fixează două din condiţiile de admisibilitate ale acesteia, şi anume: urgenţa şi caracterul vremelnic al măsurii ce se cere a se lua pe această cale.

Din această ultimă condiţie, decurge şi o a treia cerinţă şi anume ca prin măsura luată să nu se prejudece fondul.

Cu privire la prima condiţie, art. 581 C. pr. civ. stipulează că există urgenţă atunci când măsura solicitată este necesară pentru păstrarea unui drept ce s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Deci, pentru încuviinţarea unei ordonanţe preşedinţiale este necesar ca instanţa să constate una din aceste trei situaţii, care să justifice elementul esenţial pentru această procedură, şi anume urgenţa.

Or, din analiza sumară a situaţiei deduse judecăţii, instanţa de apel apreciază că nu este îndeplinită această condiţie, neregăsindu-se în nici una din aceste ipoteze, având în vedere şi că dreptul de proprietate pretins de reclamant este eventual şi nu actual.

De asemenea, aşa cum arată şi apelantul, nici condiţia neprejudecării fondului nu este îndeplinită.

în consecinţă, înlăturând criticile formulate, instanţa a constatat apelul nefondat, şi l-a respins, conform dispoziţiilor art. 296 C. pr. civ.

NOTĂ: Soluţia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a fost menţinută de Curtea Supremă de Justiţie – secţia comercială, prin decizia nr. 4275/2001, prin anularea, ca insuficient timbrat, a recursului declarat de pârât. (Judecator Mihaela-Ioana Prisacaru)