– Legea nr. 85/2006: art. 129
Potrivit art. 129 din Legea nr. 85/2006, republicata: „După ce bunurile din averea debitorului au fost lichidate, lichidatorul va supune judecătorului-sindic un raport final însoţit de situaţiile financiare finale; copii de pe acestea vor fi comunicate tuturor creditorilor şi debitorului şi vor fi afişate la uşa tribunalului. Judecătorul-sindic va convoca adunarea creditorilor în termen de maximum 30 de zile de la afişarea raportului final. Creditorii pot formula obiecţii la raportul final cu cel puţin 5 zile înainte dedata convocării
Din analiza acestui text de lege, se reţine că legiuitorul a prevăzut o procedură dublă de publicitate a raportului final, respectiv prin comunicarea unor copii ale acestuia către creditorii din cauză şi prin publicarea la uşa tribunalului, aspect ce se deduce de folosirea conjuncţiei „şi” în cuprinsul art. 129 din Legea nr. 85/2006.
(Decizia nr. 813 R din 22.05.2009, Secţia a Vl-a comercială)
Prin sentinţa comercială nr. 693/08.04.2008, Tribunalul Călăraşi a admis, în baza art. 109 din Legea nr. 85/2006, cererea creditoarei A.F.P. a Municipiului Călăraşi, formulată împotriva debitoarei SC C. SRL, dizolvată în baza art. 237 din Legea nr. 31/1990, dispunând deschiderea procedurii simplificate a falimentului împotriva debitoarei şi numirea lichidatorului judiciar.
Prin sentinţa comercială nr. 1 bis/f/13.01.2009, Tribunalul Călăraşi a admis cererea lichidatorului judiciar, dispunând închiderea procedurii insolvenţei împotriva debitoarei şi radierea acesteia din Registrul Comerţului. Totodată, judecătorul sindic dispunând descărcarea lichidatorului judiciar de orice îndatorire.
Pentru a pronunţa această sentinţă, tribunalul a reţinut că din raportul final de activitate depus de lichidatorul judiciar, reiese că nu s-au putut depista bunuri în patrimoniul debitoarei pentru a fi valorificate, pentru acoperirea cel puţin a cheltuielilor de judecată.
Judecătorul sindic a mai reţinut că niciun creditor nu a fost de acord să avanseze sume în vederea continuării procedurii.
împotriva acestei sentinţe a declarat recurs creditoarea A.V.A.S., recurs înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a Vl-a comercială, la data de 12.02.2009.
în motivarea recursului comercial de faţă, recurenta a arătat că sentinţa atacată este netemeinică şi nelegală, întrucât raportul de activitate al lichidatorului judiciar pe care s-a întemeiat soluţia instanţei de fond, nu i-a fost comunicat niciodată creditoarei, conform art. 129 din Legea nr. 85/2006, republicată, pentru a avea posibilitatea să formuleze obiecţiuni.
Intimata debitoare a depus întâmpinare, solicitând respingerea recursului ca nefondat.
Examinând actele şi lucrările dosarului, prin prisma motivelor de recurs formulate, văzând şi dispoziţiile art. 3041 C. pr. civ., Curtea reţine că recursul declarat este întemeiat, pentru următoarele considerente:
Potrivit art. 129 din Legea nr. 85/2006, republicată: „După ce bunurile din averea debitorului au fost lichidate, lichidatorul va supune judecătorului-sindic un raport final însoţit de situaţiile financiare finale; copii de pe acestea vor fi comunicate tuturor creditorilor şi debitorului şi vor fi afişate la uşa tribunalului. Judecătorul-sindic va convoca adunarea creditorilor în termen de maximum 30 de zile de la afişarea raportului final. Creditorii pot formula obiecţii la raportul final cu cel puţin 5 zile înainte de data convocării”.
Din analiza acestui text de lege, Curtea reţine că legiuitorul a prevăzut o procedură dublă de publicitate a raportului final, respectiv prin comunicarea unor copii ale acestuia către creditorii din cauză şi prin publicarea la uşa tribunalului, aspect ce se deduce de folosirea conjuncţiei „şi” în cuprinsul art. 129 din Legea nr. 85/2006.
Examinând conţinutul dosarului de fond, Curtea reţine că raportul final a fost depus la data de 13.01.2009, dată la care a fost pronunţată şi soluţia de închidere a procedurii insolvenţei prin sentinţa ce face obiectul prezentului recurs, raportul nefiind însoţit de dovada comunicării acestuia către cei doi creditori din cauză.
Pentru considerentele mai sus invocate, în baza art. 304 pct. 9 raportat la art. 312 alin. 5 C. pr. civ., văzând şi dispoziţiile art. 129 din Legea nr. 85/2006, republicată, precum şi pe cele ale art. 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, reţinând că în speţă creditoarei i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, fiind lipsită de posibilitatea de a formula obiecţiunile prevăzute de art. 129 din legea specială, Curtea a admis recursul, a casat sentinţa atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.