Prin decizia civilă nr. 1268/20.09.1999, a Curţii de Apel Iaşi, s-a admis recursul, s-a casat încheierea de şedinţă nr. 50 din data de 6.05.1999 a Tribunalului Vaslui şi, în fond, s-a respins contestaţia formulată de Banca Agricolă S.A. Sucursala Vaslui, împotriva încheierii judecătorului sindic din 9.10.1998.
Instanţa a reţinut că, potrivit dispoziţiilor art. 31 alin. 2 din Legea nr. 64/1995, modificată prin O.U.G. nr. 58/1997, plăţile se vor face dintr-un cont deschis la o unitate a unei societăţi bancare pe bază de dispoziţii emise în cursul falimentului numai de judecătorul sindic, iar conform art. 81 alin. 1, teza 2 din lege, judecătorul sindic va da directive tuturor societăţilor bancare unde debitorul are depozite să nu dispună de acestea fără un ordin al său.
Din interpretarea acestor texte nu rezultă că judecătorul sindic are obligaţia deschiderii contului debitorului la una din unităţile bancare la care acesta este debitor, fiind de atributul său exclusiv, fară cale de atac, ca deschiderea contului de lichidare să se facă la o bancă neutră, cu posibilităţi de garantare a plăţii sumelor depuse .
în mod greşit s-a apreciat că prima instanţă a făcut aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 166/1998 privind aprobarea O.U.G. nr. 43/1997, cu referire la blocarea conturilor clienţilor Băncii Agricole, până la rambursarea creditelor restante, în cauză fiind incidente dispoziţiile speciale ale Legii nr. 64/1995, respectiv art. 31, care se referă la deschiderea unui cont colectiv în vederea strângerii tuturor sumelor rezultate din valorificarea bunurilor debitorului şi asigurarea integrităţii acestuia, în vederea distribuirii către creditori.
Deschiderea contului colector al debitorului la unitatea bancară creditoare ar crea un precedent periculos cu privire la siguranţa depunerilor la bănci aflate în situaţii dificile şi a unor dispute, în situaţia mai multor bănci la care debitorul are împrumuturi şi conturi deschise.
Greşit Tribunalul Vaslui a dispus închiderea contului debitoarei deschis la B.C.R.-Sucursala Vaslui, aceasta fiind o bancă neutră, măsura luată de judecătorul sindic fiind oportună, de natură a crea condiţiile necesare în vederea valorificării bunurilor debitoarei şi pentru îndestularea creditorilor în raport de creanţele fiecăruia şi natura acestora (decizia civilă nr. 1268/20.11.1999 a Curţii de Apel Iaşi).